SUA au anunțat luni că aproape 128.000 de persoane se află în detenție în mod arbitrar, de către regimul sirian, solicitând eliberarea lor, scrie France 24.

Cladire distrusa de atacuri aeriene in SiriaFoto: Captura YouTube

"Această practică este inacceptabilă", a declarat ambasadorul american Kelly Craft în fața Consililului de Securitate ONU, la întâlnirea lunară pe tema conflictului din Siria.

"Regimul lui Assad trebuie să elibereze deținuții și să ofere acces internațional pentru monitorizarea centrelor de detenție", a adăugat ea.

Președintele Bashar al-Assad a oferit mai multe grațieri de când a început conflictul, în 2011, mai ales în 2014, 2018 și la mijlocul lui septembrie.

Adjunctul ministrului de Externe rus, Sergey Vershinin, a cerut "eliminarea teroriștilor din (provincia) Idlib", insistând asupra necesității de a avea grijă să nu fie răniți civili.

Aproximativ 370.000 de persoane au murit în timpul acestui conflict.

"A venit vremea să încurajăm, nu să împiedicăm revenirea Siriei în familia arabă", a afirmat Vershinin.

Siria a fost suspendată din Liga Arabă în 2011, iar chestiunea reîntoarcerii sale divizează membrii organizației de mai bine de un an. Membrii Consiliului de Securitate au primit cu entuziasm propunerea de formare a unui comitet constituțional sponsorizat de ONU, alcătuit de guvern și de opoziție, după doi ani de negocieri dure.

Delegatul ONU în Siria, Geir Pedersen, a declarat că formarea acestui comitet marchează prima susținere a unei dezbateri concrete între guvern și opoziție. Cei 150 de membrii ai comitetului ar trebui să țină prima adunare în Geneva, pe 30 octombrie.