Trebuie ajuns la un acord între cele două părţi ale Europei, dar pentru asta există condiţii clare, de exemplu, "că avem dreptul să ne organizăm viaţa în conformitate cu legile libertăţii creştine" - a afirmat Viktor Orbán, premierul ungar, duminică, la Budapesta, la cel de-al 28-lea congres al partidului Fidesz, unde a fost reales preşedinte al partidului de guvernământ. Prim-ministrul a subliniat că Ungaria nu se mai află singură pe câmpul de luptă, ci este membru al unui grup de prestigiu: alături de ea se află polonezii, cehii, slovacii, şi se speră că, începând de duminică seară, şi austriecii; de asemenea, este doar o chestiune de timp ca libertatea italiană să înceapă să se afirme, potrivit MTI și Rador.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Acestea sunt ţările care nu doresc un imperiu al Bruxelles-ului, ci o alianţă a naţiunilor europene, care nu doresc o societate de imigranţi, ci vor să rămână naţiuni europene mândre izvorâte şi dezvoltate din cultura creştină - a precizat Viktor Orbán. Şeful Guvernului de la Budapesta a menţionat de asemenea că trebuie ajuns la un acord între cele două părţi ale Europei, dar pentru asta există condiţii clare: Vestul trebuie să accepte “că avem dreptul să ne organizăm viaţa în conformitate cu legile libertăţii creştine şi trebuie să înceteze cu atacurile deschise lansate la adresa statelor noastre şi guvernelor noastre”.

“Nu mai suntem dispuşi să finanţăm din bani europeni puzderia de organizaţii de tip Soros, care se dau drept organizaţii neguvernamentale şi care arată ostilitate faţă de noi’ - a spus preşedintele partidului şi şeful Guvernului ungar, solicitându-le acestora să părăsească Europa Centrală. Politicianul ungar a spus totodată că trebuie încetate şi acţiunile ascunse îndreptate împotriva guvernelor din Europa Centrală, că nu pot ei să aducă la putere partidele politice preferate prin astfel de mijloace. “Ajunge o singură Ibiza” - a precizat Orbán, referindu-se la ceea ce s-a întâmplat în politica internă austriacă.

Bugetul UE nu este conceput pentru a finanţa grupările, mass-media şi imigranţii care servesc scopurile acestora, şi nici să pregătească organizatori de proteste şi activişti - a punctat premierul Ungariei. Ca exemplu, Orbán a menţionat că, în opinia sa, aceştia se fac responsabili atât de instabilitatea politica internă din Macedonia, cât şi de “problemele de guvernare” din România.

Stânga internaţională, reţelele liberale de la Washington şi de la Bruxelles, încorporate în politica internaţională, reprezintă cel mai mare pericol asupra vieţii liniştite a Europei Centrale, “trebuie să ne confruntăm cu trucuri politice şi zeci de reţele de fake news” - a declarat Orbán, specificând, totodată, cât de corect a fost faptul că “lui Timmermans, mandatarul lui Soros, i s-a luat fotoliul de preşedinte al Comisiei Europene”.

În acelaşi timp, Europa Centrală nu are doar exigenţe, ci şi performanţe: întăreşte disciplina financiară a UE, contribuie la creştere şi protejează frontierele externe ale continentului. În privinţa celei din urmă, Orbán a reafirmat oferta pe care a adresat-o prim-ministrului italian, Giuseppe Conte: “dacă este necesar, vom prelua cu drag protecţia anumitor secţiuni ale frontierei de stat italiene. Iar dacă nu vă descurcaţi – chiar dacă voi aţi fost cei care le-aţi permis intrarea – ne angajăm la ducerea acasă a unui număr semnificativ de migranţi din Italia. (…) Spune-ne doar, şi pornim imediat.”

Potrivit lui Viktor Orbán, următorul deceniu va fi al Europei Centrale. Realizând o sinteză a activităţii din Ungaria, Viktor Orbán a explicat: a fost creat un stat creştin-democrat, la care s-a ajuns prin intermediul a două schimbări de regim. Viktor Orbán a enumerat ce înseamnă, în opinia sa, libertatea creştină: patrioţi în loc de cetăţeni ai lumii, patriotism în loc de internaţionalism, căsătorie şi familie în loc de căsătorie între persoane de acelaşi sex, protejarea copiilor noştri în loc de liberalizarea drogurilor, protecţia frontierelor în loc de migraţie, maghiari în loc de imigranţi copii, o cultură creştină “în loc de un talmeş-balmeş multicultural”, ordine în loc de violenţă şi teroare, unitate naţională “în loc de trădare naţională de tipul celei care a avut loc la 5 decembrie 2004”.

În privinţa sarcinilor pentru următorul deceniu, premierul ungar a declarat că Fidesz va fi partidul care va putea spune că a eradicat sărăcia în Ungaria. Cealaltă mare sarcină care trebuie îndeplinită o reprezintă soluţionarea situaţiei romilor - a spus Orbán. Viktor Orbán a numit Fidesz ca fiind cel mai mare, cel mai puternic partid al ţării şi singurul capabil să guverneze statul. Reînnoirea generaţiei Fidesz merge bine, “viitorul nostru este asigurat pe decenii întregi” - a adăugat acesta.

Premierul a fost reales în funcţia de preşedinte al partidului cu 1406 voturi ai delegaţilor. În cadrul congresului, Katalin Novák a fost realeasă vicepreşedinte (1396 voturi), alături de Gábor Kubatov (1392 de voturi) şi Szilárd Németh (1359 de voturi), în timp ce în locul lui Gergely Gulyás, care se retrage din funcţie, a fost ales Lajos Kósa (1387 de voturi).