Generalul Mark Milley, 61 de ani, a devenit luni noul șef de stat major al armatei americane și îl va consilia de acum pe imprevizibilul președinte Donald Trump, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Puteți fi siguri că voi oferi întotdeauna un sfat militar avizat, sincer și imparțial", a declarat noul șef de stat major, după ce a depus jurământul în prezența lui Trump.

"Vei fi prietenul meu, consilierul meu și meriți acest post, nu am avut niciodată vreo îndoială", a răspuns Donald Trump.

Fost jucător de hochei pe gheață, generalul Milley, un strălucit ofițer care a absolvit universitatea Princeton, a participat la războaiele din Irak și din Afganistan.

Acesta îi succede lui Joe Dunford, numit în acest post în 2015 de Barack Obama pentru doi ani și menținut în funcție de Trump în 2017 pentru încă doi ani.

Președintele american l-a ales în decembrie pe generalul Milley, pe atunci șeful statului major al armatei terestre, împotriva voinței lui Jim Mattis, care era ministru al Apărării și care l-a propus pe șeful statului major ar armatei aerului, generalul David Goldstein.