Trei foști directori ai grupului TEPCO au fost achitați joi de tribunalul din Tokyo care a hotărât că aceștia nu pot fi găsiți vinovați de neglijență care a condus la catastrofa nucleară de la Fukushima după tsunamiul de pe 11 martie 2011, relatează AFP. ”De neînțeles”, ”oribil”, au spus persoanele evacuate din regiunea centralei nucleare de la Fukushima, la auzul verdictului, care a provocat furie.

Centrala de la FukushimaFoto: Agerpres

”Sunt toți nevinovați”, a spus judecătorul în anunțul verdictului, la începutul audierii.

”Incredibil”, a exclamat o persoană din sală, exprimând sentimentul a sute de alți cetățeni care așteptau verdictul în fața tribunalului.

”Este extrem, extrem de frustrant”, a spus Ayako Oga, care a fost printre persoanele evacuate din Fuskushima în regiunea Niigata (nord-vest) după catastrofa de pe 11 martie 2011.

”Este de neînțeles”, a reacționat o femeie în vârstă.

”În opt ani și jumătate, mulți oameni au fost forțați să își părăsească casele, să își părăsească pământul natal și încă sunt evacuați fără să poată fi capabili să decidă unde să trăiască”, a spus femeia.

”Nu pot fi mai furios. Nu putem să ne recuperăm viețile noastre normale”, a reacționat de asemenea un bărbat care a fost evacuat după catastrofa de la Fukushima. ”Cei care erau la conducerea companiei în vremea respectivă trebuie să fie puși sub acuzare”, a adăugat el.

Akihiro Yoshidome, un activist antinuclear în vârstă de 81 de ani, spune că a fost surprins de decizia Curții.

Un risc greu de prezis

Verdictul în primă instanță a venit joi nu încheie procedura: un apel este posibil, iar acest lucru este dorit de către părțile civile implicate.

Pentru reclamanți și susținătorii lor, procesul foștilor șefi de la TEPCO, compania care a operat centrala nucleară de la Fukushima, era singura lor șansă să vadă persoane fizice judecate pentru accidentul nuclear care a forțat peste 150.000 de locuitori să renunțe la casele lor.

De două ori procurorii au refuzat să urmărească penal, văzând șanse mici să obțină o condamnare pentru că dovezile inițiale erau considerate prea fragile. Este o procedură foarte specială, pornind de la un grup de cetățeni, care a forțat Parchetul să acționeze.

Plângerea este legată de o singură întrebare precisă: au fost vinovați de neglijență directorii de la Tepco pentru că nu au dat dispoziții adiționale care ar fi putut să întărească capacitatea de rezistență a centralei de la Fukushima construită pe malul mării, la 220 kilometri nord-est de Tokyo, în fața riscului de tsunami?

Iar această lipsă de măsuri adiționale este cauza gravității accidentului și deceselor din timpul evacuării.

Pentru reclamanți, responsabilii ar fi trebui să reacționeze, menționând că riscul unui tsunami de 15 metri exista. Dar tribunalul a simțit că planificarea unui astfel de scenariu era dificil. Astfel că judecătorul a subliniat că nu era consens printre experți care ar fi sugerat că era un risc mare al unui tsunami de o asemenea amploare.