Statele Unite au avertizat joi că va considera drept sprijin pentru un grup terorist orice fel de asistență oferită petrolierului iranian Adrian Darya 1, eliberat luna trecută de autoritățile din Gibraltar, informează Mediafax citând postul Euronews.

Petrolier sechestratFoto: Captura YouTube

Potrivit Administrației de la Washington, asistența oferită petrolierului ar însemna sprijinirea Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.

Departamentul de Stat al SUA a comunicat că livrarea țițeiului transportat de tancul petrolier către regimul din Siria ar "permite terorismul" președintelui Bashar al-Assad.

Tancul petrolier Adrian Darya 1, care anterior purta numele Grace 1, a fost inclus de autoritățile americane pe o listă neagră pe data de 30 august.

Departamentul american al Trezoreriei a transmis că oricine permite realimentarea navelor iraniene incluse pe lista neagră de autoritățile SUA ar putea fi la rândul său sancționat.

Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Ormuz.

Ulterior, la mijlocul lunii august, după ce Iranul a garantat Marii Britanii că nava nu se va îndrepta spre Siria, petrolierul a fost eliberat, în pofida opoziției manifestate de SUA.

În acest moment se presupune că petrolierul se află în estul Mării Mediterane. Poziția exactă a petrolierului nu este cunoscută deoarece se pare că sistemul de localizare al navei a fost oprit la începutul săptămânii în curs.