​La Idlib, unde situația este pe cale să explodeze, regimul a declarat unilateral încetarea focului dar nu se ştie cât de realist şi de durată este... Când luăm în calcul credibilitatea regimului sirian şi posibilitatea ca numeroase servicii secrete, în frunte cu CIA şi MOSSAD, să manipuleze elementele radicale din zonă, scrie cotidianul turc Milliyet, preluat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La fel cum a fost în cazul acordurilor anterioare de încetare a focului, o reaprindere a focului este oricând posibilă. De aceea, ameninţarea unui nou val de refugiaţi este în continuare ridicată. În apropierea frontierelor există o animaţie care vine să confirme acest lucru. În plus, avertismentele şi îngrijorările de pe scena politică transmit semnale în acest sens...

De exemplu, ministrul turc de Externe Çavuşoğlu a spus că în cazul în care continuă atacurile la Idlib, ar putea începe un nou val de refugiaţi către Europa. Atmosfera de îngrijorare şi panică se intensifică în Europa. Pentru că ţări europene în frunte cu Germania au discursuri orientate mai degrabă pe soluţii decât pe opţiuni dure şi ameninţătoare şi transmit Turciei mesaje să deschidă baierele pungii cu ajutoare. Ce înseamnă acest lucru, declară şeful Centrului pentru Studii în Domeniul Migraţiei, fost purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Metin Çorabatır:

"Dacă apare un nou val de refugiaţi către Turcia, este o problemă şi a Uniunii Europene, în frunte cu Germania. Deoarece Turcia se luptă deja din răsputeri să o scoată la capăt cu prezenţa refugiaţilor. Europa se teme că ar putea exista un număr mare de încercări de trecere spre vest şi spre insulele greceşti, similar cu ce a fost în 2015-2016. În această vară şi în ultimele zile, numărul acestor treceri a început iar să crească. Dacă vin acum noi refugiaţi în Turcia şi Turcia vede că nu primeşte ajutor din Vest, îşi va relaxa controlul şi va creşte din nou presiunea migraţională asupra Vestului. În urma acordului de la Soci, Germania i-a propus Turciei un ajutor pentru Idlib şi într-o oarecare măsură face acest lucru. Nu putem şti exact însă ce este clar e că populaţia civilă care a rămas acolo trăieşte în nişte condiţii foarte proaste. Le plouă peste case cu bombe şi în ultima săptămână au început să plece masiv spre graniţă şi trăiesc sub măslinii de acolo. Direcţia pentru Gestionarea Situaţilor de Criză şi de Urgenţă din Turcia (AFAD) şi Semiluna Roşie trimit ajutoare însă sunt insuficiente. Săptămâna asta va avea loc un contact la nivel superior cu Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi şi va fi discutată situaţia persoanelor care se refugiază din sudul Idlibului. Există ţări şi organizaţii dispuse să bage mâna în buzunar pentru ajutor, Turcia trebuie să le spună 'Veniţi, faceţi'".

S-a panicat Europa?

"Desigur, sunt majoritari cei îngrijoraţi de faptul că vor fi afectaţi de dimensiunea acestui fenomen. Pentru că cei aproape patru milioane de refugiaţi au zguduit toate echilibrele şi dacă încă un milion de refugiaţi se adaugă acestora, Turcia nu îşi va mai putea controla frontierele de vest. Ceea ce ar duce la intensificarea migraţiei ilegale, la tragedii asemănătoare celor din 2015-2016".

Puteam avea încredere în sinceritatea Europei în privinţa ajutorului?

"Nu trebuie repetate unele greşeli din 2011. Este responsabilitatea Turciei să deschidă porţile însă până astăzi doar 30.000 de sirieni au fost primiți de alte ţări, inclusiv SUA, Canada sau membre UE. Din acest motiv, Turcia nu are încredere acum că Vestul împărtăşeşte povara. Adică faptul că în trecut, Vestul nu a privit cu ochi buni acest aspect nu îi mai permite acum să spună Turciei 'Deschideţi din nou frontierele şi mai primeşte încă un milion de persoane'".

Pe scurt, la Idlib orice posibilitate atârnă doar de un fir subţire de aţă iar viitorul evoluţiilor care vor afecta şi Europa este legat de reuniunea Turcia-Rusia-Iran, care va avea loc pe 16 septembrie la Ankara.