Finlanda se confruntă cu presiuni din partea Consiliului European pentru a revizui legile privind violul, astfel încât nu numai violența să fie incriminată, ci și lipsa consimțământului, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Corpul responsabil pentru chestiunile legate de drepturile omului susține că legislația finlandeză se află în urmă, relativ la standardele internaționale, în ciuda eforturilor semnificative ale țării de a promova egalitatea de gen.

Specialiștii pe reglementări asupra violenței împotriva femeilor și a violenței domestice "încurajează cu tărie" luarea unor măsuri imediate, potrivit primului raport de evaluare a Finlandei.

"Violul continuă să fie catalogat în funcție de gradul de violență fizică implicat", scrie în raport. "Problema cu această abordare este că nu surprinde în totalitate realitatea femeilor care trec prin experiența violenței sexuale și felul în care răspund la amenințări." Astfel, consiliul concluzionează că nu toate formele de violență sexuală sunt incriminate în Finlanda.

O serie de cazuri de violență sexuală care au captat atenția publicului a dus la apariția cererilor publice pentru o schimbare în acest sens. Iar acestea s-au amplificat anul trecut, când o curte supremă a decis că un bărbat care a abuzat sexual o fetiță de 10 ani nu poate fi acuzat pentru viol deoacere nu existau dovezi că ar fi fost implicate forme de violență sau că fetița a fost speriată.