Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat miercuri că reprezentanții mai multor state sud-americane vor avea o întâlnire pentru a stabili o strategie comună în vederea salvării Pădurii Amazoniene, potrivit Mediafax care citează Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Agerpres/EPA

De asemenea, Bolsonaro a acceptat ajutorul președintelui din Chile, Sebastian Pinera, care a oferit patru aeronave destinate stingerii incendiilor de vegetație.

Într-o conferință de presă după întâlnirea cu Pinera la Brasilia, Bolsonaro a declarat că vecinii Braziliei, cu excepția Venezuelei, vor organiza o reuniune pe 6 septembrie în Leticia, Columbia, pentru a discuta problemele din Pădurea Amazoniană.

Cei doi lideri au declarat, după discuțiile avute în capitala braziliană, că problemele de mediu trebuie să fie rezolvate cu respectarea „suveranității naționale”, iar fiecare țară ar trebui să dețină controlul asupra „utilizării raționale și sustenabile a resurselor sale naturale, în acord cu obligațiile de mediu și cu nevoile cetățenilor”.

Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, a declarat marți că dorește ca Emmanuel Macron să-și retragă „insultele” la adresa sa, înainte de a lua în considerare ajutorul oferit de țările din grupul G7 de a acorda Braziliei 20 de milioane de dolari pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană.

Vorbind cu reporterii din Brazilia, Bolsonaro a spus: „În primul rând, Macron trebuie să-și retragă insultele. M-a numit mincinos. Înainte de a vorbi sau de a accepta ceva din Franța (...) trebuie să-și retragă aceste cuvinte, atunci putem vorbi", a spus Bolsonaro.

G7, organizație formată din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, a fost de acord să acorde sprijin și pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire, plan care va fi prezentat Organizației Națiunilor Unite în luna septembrie.

Numărul incendiilor de vegetație produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creștere de aproape 85% a numărului incendiilor față de anul trecut, a informat recent Institutul Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).