Președintele Comisiei Europene, Jean-Claud Juncker, i-a spus marți premierului Boris Johnson că UE va face tot ce poate pentru a evita un scenariu de Brexit fără acord, subliniind că o astfel de variantă va fi doar decizia Marii Britanii, nu a blocului european, relatează Reuters. De asemenea, Juncker a scos în evidență că sprijinul UE pentru Irlanda este de neclintit. Pe de altă parte, Johnson a spus că dacă UE nu redeschide Acordul Brexit și plasa de siguranță desființată nu există perspectiva unei înțelegeri.

Foto:

”Președintele Juncker a repetat disponibilitatea de lucra în mod constructiv cu premierul Johnson și să vadă ordice propunere concretă pe care acesta ar putea să o aibă, atâta timp cât acestea sunt compatibile cu Acordul de ieșire din UE”, a spus Comisia după o discuție telefonică a celor doi.

”Președintele Juncker a subliniat că sprijinul UE27 pentru Irlanda este de neclintit și că UE va continua să fie foarte atentă cu interesele Irlandei”.

Juncker a adăugat că UE va face tot ce va putea să evite un Brexit fără acord, spunând că un astfel de scenariu nu va fi decât decizia Regatului Unit și nu al UE.

Premierul britanic i-a spus în cadrul conversației telefonice că nu există perspectiva unui acord de Brexit decât dacă plasa de siguranță privind granița irlandeză este eliminată.