"Este pertinent ca în timp Rusia să se poată alătura G8" de unde a fost exclusă în 2014 după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, a afirmat miercuri președintele francez Emmanuel Macron, citat de AFP.

MacronFoto: Captura video

"Divorțul a fost înregistrat în momentul invadării Ucrainei. Condiția prealabilă indispensabilă" pentru revenirea Moscovei în G8 "este ca o soluție să fie găsită în legătură cu Ucraina pe baza acordurilor de la Minsk", a adăugat el.

Precizările lui Macron vin la o zi după ce Donald Trump s-a declarat în favoarea revenirii la G8 cu reintegrarea Rusiei.

"Are mai mult sens să avem Rusia", a declarat Donald Trump, la Casa Albă, adăugând că ar "putea chiar să susțină" o revenire la G8 alături de Moscova.

Membrii G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie) urmează să se întâlnească în acest week-end la Biarritz, în sud-vestul Franței, într-un summit care se anunță tensionat din cauza dezacordurilor dintre Trump și aliații săi pe numeroase subiecte (Iran, Siria, acordul de la Paris asupra climatului etc).

După anexarea Crimeii în 2014, Rusia a fost exclusă din G8, care s-a transformat în G7.

Emmanuel Macron declara în iunie că "fără un avans clar și tangibil în procesul de la Minsk" (pentru încetarea luptelor din estul Ucrainei), "nu poate exista o refacere a G8".