Preşedintele Trump a exclus reluarea lansării de rachete din Coreea de Nord, dar, potrivit experţilor, în ultimele patru luni, numărul unor asemenea teste a sporit capacitatea militară a ţării şi pericolul pe care ele îl reprezintă pentru Coreea de Sud şi pentru forţele SUA din peninsulă, potrivit Washington Post, citat de Rador.

Teste in Coreea de NordFoto: KCNA

Vineri, Coreea de Nord a lansat în mare două "proiectile neidentificate", potrivit unui anunţ făcut de Statul Major Inter-arme din Coreea de Sud, iar evenimentul reprezintă cel de-al şaselea test începând din 25 iulie. Alte două teste s-au înregistrat în luna mai.

Lansările au vizat cel puţin două nouă tipuri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi un lansator mobil care poate lansa simultan mai multe rachete. Phenianul a mai scos la iveală şi un submarin care s-ar putea să aibă la bord focoase nucleare.

Trump afirmă că i s-a spus că liderul nord-coreean Kim Jong-un este "tot numai un zâmbet când mă vede". Dar fotografiile apărute în presa de stat nord-coreeană îl arată pe dictator zâmbind cu gura până la urechi când se bucură de succesul testelor.

"Nu există nicio îndoială că şirul testelor din 2019, început în luna aprilie, a demonstrat un progres calitativ al rachetelor nord-coreene", a declarat Ankit Panda, cercetător implicat în proiectul Defense Posture al Fundaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani. "Principalele calităţi ale tuturor acestor arme noi par a fi durabilitatea, capacitatea de ripostă şi cea de apărare în faţa rachetelor adverse".

Armamentul prezentat de Coreea de Nord, printre care şi un transportor de rachete balistice de tip KN-23, cu o rază de acţiune de cel puţin 450 km, pare fabricat special ca ripostă la sistemul antirachetă al Coreei de Sud. "Cele trei rachete au mai multe lucruri în comun: au combustibil solid, sunt mobile, sunt rapide, pot zbura la joasă înălţime, iar cel puţin racheta de tip KN-23 poate fi manevrată din zbor, ceea ce este foarte impresionant", a declarat Vipin Narang, profesor asociat de ştiinţe politice la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

"Date fiind aceste caracteristici, oricare dintre rachete ar reprezenta un pericol pentru apărarea antirachetă regională (şi sud-coreeană). Luate laolaltă, ele sunt un coşmar".

Miercuri, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunţat că, în următorii cinci ani, va majora cheltuielile pentru apărare în medie cu peste 7% anual, banii fiind alocaţi mai ales detectării prin radar, "astfel încât să se asigure capacitatea de interceptare a noilor tipuri de rachete pe care Coreea de Nord le-a testat recent".

Coreea de Nord a susţinut că lansările sunt o ripostă la manevrele militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud. Ţara afirmă că, atunci când s-a întâlnit cu Kim, Trump a promis să oprească manevrele. Dar ea şi-a păstra majoritatea afirmaţiilor sale vitriolante la adresa sud-coreenilor, acuzându-i cu promovează războiul şi promiţând să îi excludă din orice viitor dialog cu Statele Unite.

Trump nu a sărit în ajutorul aliatului său şi nici nu a susţinut manevrele militare. În schimb, el s-a dat de partea Coreei de Nord, susţinându-i dreptul de a deţine rachete cu rază scurtă de acţiune, trâmbiţând că, săptămâna trecută, Kim i-a trimis o nouă "scrisoare minunată" şi explicând că el "nu a fost niciodată un fan" al "jocurilor de război" americano-sud-coreene din cauză că nu îi place "să le plătească".