Alegeri rapide sau guvern tehnocrat? Decisă brutal si în plină vară de către Matteo Salvini, seful Ligii si omul forte al guvernului, destrămarea coaliţiei populiste, la putere de 14 luni, împinge Italia în incertitudine, potrivit Le Vif, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegeri fără îndoială, dar când si cu ce guvern? Un executiv tehnocrat pentru a conduce ţara la alegeri? Sau actualul guvern care să gestioneze problemele curente în asteptarea votului?

Anunţul sefului extremei drepte a fost brutal si l-a luat pe nepregătite pe de acum fostul său aliat, Luigi Di Maio, seful Miscării 5 Stele (M5S, anti-sistem). “Să mergem imediat la Parlament să luăm act de faptul că nu mai există majoritate (…) si să redăm repede cuvântul alegătorilor”, a cerut Matteo Salvini într-un comunicat la sfârsitul după-amiezii.

După aceea, el si-a lansat practic campania electorală într-un miting la Pescara (centru).

“Ni se spune că nu se pot reduce impozitele. Vom dovedi, dacă ne daţi puterea s-o facem, că este posibil să le reducem impozitele muncitorilor italieni”, a lansat el în faţa simpatizanţilor săi.

Această decizie neasteptată a lui Matteo Salvini a provocat furia sefului guvernului, Giuseppe Conte, si a lui Luigi Di Maio.

Dl Conte a estimat că Matteo Salvini va trebui "să explice si să justifice" în faţa poporului italian decizia sa de a pune capăt coaliţiei populiste, aflată la putere, în situaţia în care Liga a obţinut, practic, tot ce voia.

Dl Di Maio l-a acuzat pe Matteo Salvini că neglijează interesele ţării din cauza sondajelor care îi sunt favorabile.

Criza din cadrul coaliţiei a fost declansată miercuri, la ultimul vot din sesiunea parlamentară pentru linia (de mare viteză) Lyon-Torino.

M5S s-a trezit în situaţia de a vota singură o moţiune contra legăturii franco-italiene de mare viteză, în vreme ce Liga susţine două moţiuni ale opoziţiei în favoarea proiectului.

Alegeri din octombrie?

Potrivit media italiene, Liga ar vrea ca alegerile legislative să se desfăsoare în a doua jumătate a lunii octombrie. Se vorbeste despre duminicile din 13, 20 si 27.

Oricare ar fi data, Liga va participa din poziţie de forţă, cu sondaje care o dau la 36-38% din intenţiile de vot, chiar mai mult, sau cu sprijinul deja dobândit al partidului post-fascist Fratelli d'Italia.

M5S rămâne în schimb mult în urmă, cu circa 17% din intenţiile de vot.

Marea necunoscută este reacţia sefului statului, Sergio Mattarella, care e singurul ce are puterea să dizolve parlamentul, după consultarea presedinţilor celor două camere si a principalilor lideri politici, înainte de convocarea unui scrutin.

Or dl Mattarella este un opozant notoriu al alegerilor din toamnă, septembrie-octombrie fiind perioada în care guvernul trebuie să pregătească bugetul pe anul viitor, să-l discute cu Bruxellesul si să-l prezinte Parlamentului pentru a fi adoptat.

Un guvern pe picior de plecare, care va gestiona pur si simplu problemele curente, nu va avea greutatea necesară să negocieze cu Bruxellesul si această situaţie ar putea dăuna Italiei pe pieţele financiare.

Potrivit agenţiei AGI, Senatul ar putea să se reunească pe 20 august să realizeze căderea guvernului si Parlamentul ar putea fi dizolvat câteva zile mai târziu. Noi alegeri ar trebui atunci convocate în termen de 50 până la 70 de zile, potrivit Constituţiei italiene.