La cea de-a 44-a Conferinta internationala dedicata securitatii, reuniune care si-a desfasurat lucrarile la Munchen, prim vicepremierul rus Serghei Ivanov a incercat, intr-un discurs intitulat „Noua versiune a sistemului european de securitate”, sa-I faca pe participanti sa inteleaga incotro merge Rusia. El a dat de inteles ca Putin ar putea onora invitatia de a lua parte la summitul NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilie, unde, printre altele, se va discuta cererea Ucrainei si a Georgiei de primire in Alianta.

In discursul sau, el a abordat nu doar chestiuni de politica interna, dar si de securitate strategica. Privit de cei 400 de invitati drept un outsider al cursei pentru Kremlin, Ivanov nu a convins si, comenta ziarul Gazeta, e greu de spus ca auditoriul l-a ascultat cu sufletul la gura.

Ivanov nu a lansat alte atacuri la adresa Occidentului, motiv pentru care, pe fondul agresivei interventii de anul trecut a presedintelui Vladimir Putin, discursul prim vicepremierului a fost mai mult decat moderat. O singura data Ivanov si-a permis un repros voalat la adresa SUA: „Terorismul este inamicul numarul unu al lumii civilizate, dar nu trebuie ca sub scutul actiunilor antiteroriste sa-ti realizezi propriile interese geopolitice si economice”, a spus el.

Tonul pasnic l-a pastrat Ivanov si pe coridoarele reuniunii. El a calmat auditoriul occidental cu promisiunea ca Rusia nu are de gand sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de sud de indata ce provincia Kosovo isi va proclama independenta.

In privinta aderarii la NATO a Ucrainei si Georgiei, Ivanov s-a multumit sa-si exprime nedumeririle, amintind, totodata, ca aceste state au dreptul sa decida singure.