În loc să îşi recunoască vina pentru datele personale sustrase în cazul a peste 5 milioane de cetăţeni bulgari, autorităţile s-au declarat victime ale unui atac cibernetic. Nu vor fi demisii la etajele superioare ale Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale pentru Venituri, nici la Guvern. Din cauza scandalului, doar doi şefi IT din Agenţie au fost concediaţi - unităţile Securitate IT şi Tehnologie Informaţională. A urmat o scuză din partea Agenţiei faţă de cei în cauză, potrivit Sega.bg, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Directoarea Agenţiei pentru Venituri, Galia Dimitrova, care a fost în concediu în mijlocul crizei şi a refuzat să şi-l întrerupă, nu intenţionează sub nicio formă să îşi dea demisia. Mai mult decât atât, şeful său direct, ministrul finanţelor, Vladislav Goranov, a spus că Agenţia pentru Venituri este o victimă şi a apărat-o din nou pe Dimitrova - că e un manager de succes. "Noi suntem victima unei infracţiuni. Nu l-am auzit pe şeful CIA să plece după WikiLeaks", a spus, miercuri, Goranov, reporterilor din parlament.

În contextul aceluiaşi absurd, Parchetul a făcut „dezvăluiri” ridicole despre atacul cibernetic - inculpaţii de la Tad Group au avut un scenariu de destabilizare a statului, care a inclus chiar şi stropitorile din faţa parlamentului.

"Demisia este cel mai uşor lucru. Ministrul finanţelor, Vladislav Goranov, vrea de la mine soluţii, nu demisia", a declarat Dimitrova, care a ţinut o conferinţă de presă specială, la 16 zile de la pătrunderea în datele cu caracter personal, practic ale tuturor bulgarilor. Dimitrova nu a vrut din nou să spună de ce, în plină criză, nu şi-a întrerupt concediul plătit anual şi a apărut abia două săptămâni mai târziu. "Nu am fost într-o croazieră", a adăugat ea.

Ministrul finanţelor nu vede niciun motiv de "decapitare" a Agenţiei. "Nu cred că un şef de succes al administraţiei pentru venituri, care, împreună cu Agenţia Vamală, a reuşit să crească veniturile fiscale cu 50% în ultimii ani, merită acest lucru - chiar şi pentru un astfel de act care îi transformă în victime, nu în făptuitori ai infracţiunilor", a spus ministrul finanţelor. Şi a arătat că responsabilitatea va fi suportată cei care sunt direct responsabili de minusurile sistemului.

Dimitrova s-a scuzat în faţa contribuabilor ale căror date s-au scurs pe net şi a recunoscut că Agenţia pentru Venituri nu a fost suficient de atentă în ceea ce priveste asigurarea protecţiei. "Încercând să oferim cât mai multe servicii electronice pentru cât mai multe persoane, am subestimat echilibrul dintre accesibilitate şi securitate", a spus şefa Fiscului. Inspectoratul Agenţiei i-a verificat pe toţi angajaţii cu privire la sistemele de informaţii ale Agenţiei pentru Venituri şi, dacă se constată lipsuri, vor urma şi alte măsuri disciplinare".

La Agenţia pentru Venituri are loc un audit şi se fac teste de stres a sistemelor informaţionale şi serviciilor electronice, care sunt efectuate de compania de stat "Servicii Informaţionale". Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate şi Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională au analizat, de asemenea, lacunele sistemelor. "Voi propune ca unitatea "Securitatea Informaţiilor" să fie oferită spre externalizare, din cauza cunoştinţelor şi abilităţilor specifice necesare acestei lucrări şi a dificultăţii de a găsi astfel de specialişti", a spus Dimitrova. De asemenea, va solicita un buget mai mare pentru securitatea informaţiilor la Agenţie.

Profesioniştii IT ai Agenţiei pentru Venituri nu au finalizat încă detectarea scurgerii de informaţii din fişierele de date ale acesteia. Acesta este motivul pentru care Agenţia pentru Venituri nu oferă mai multe informaţii concrete persoanelor afectate despre datele piratate. "Nu putem spune când vom încheia captarea datelor, procesul este prea complicat", a explicat vicepreşedintele Agenţiei, Milena Krustanova. Până în prezent, 73 de milioane de înregistrări au fost comparate cu 80 de milioane şi au fost identificate peste 600.000 de discrepanţe. Potrivit doamnei Krâstanova, însă, nu se poate spune că acestea sunt adăugări de date, ştergeri sau modificări, ci doar date parţiale şi mutate. "Le vom analiza în detaliu, vrem să ne asigurăm că nu există manipulări”, a spus Krâstanova.

Comisie

Comisia interimară de anchetă din Parlament privind clarificarea tuturor faptelor care au dus la scurgerea de date de la Agenţia pentru Venituri a avut prima şedinţă. Şefii Agenţiei Naţionale pentru Venituri, Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională au fost audiaţi cu uşile închise. Preşedintele comisiei - parlamentarul GERB, Krasimir Tsipov -, a declarat că parlamentarii au primit „suficiente informaţii despre geneza problemei”. Comisia îşi va continua activitatea în prima săptămână a lunii septembrie. Parchetul şi Comisia pentru protecţia datelor cu caracter personal vor fi invitate atunci la audiere. Vor fi invitaţi şi reprezentanţi din sectorul IT. Comisia va continua să funcţioneze cel puţin trei luni, potrivit Sega, citată de Rador.