Interdicția vălului integral, precum burqa sau nikab, a intrat în vigoare joi în Olanda în școli, spitale, instituții publice și transportul în comun, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit estimărilor, între 200 și 400 de femei poartă burqa sau nikab în Olanda, țară cu 17 milioane de locuitori.

Legea a fost votată în iunie 2018 după ample dezbateri politice. Deputatul anti-islam Geert Wilders este cel care a propus în 2005 votarea unei legi pentru interzicerea vălului integral.

Sub pedeapsa unei amenzi de 150 de euro, "este interzisă purtarea de haine care acoperă chipul în instituții de învățământ, instituții și clădiri publice, spitale și în transporturile în comun", a declarat ministerul de Interne, într-un comunicat.

Prin această lege, este interzisă și purtarea de căști sau cagule, a precizat ministerul.

Potrivit ministerului de Interne, angajații școlilor, ai spitalelor și șoferii trebuie să refuze accesul unei femei care poartă vălul integral sau să sune poliția.

Sectorul transporturilor în comun a precizat însă că șoferii nu vor opri autobuzele, tramvaiele, trenurile sau metrourile pentru a da jos femeile cu văl integral, deoarece acest lucru ar antrena întârzieri.

Mai multe spitale au precizat de asemenea că nu vor refuza tratamentul pentru o persoană din cauza hainelor pe care le poartă.

Portul burqa rămâne însă autorizată pe străzi, contrar legislației în vigoare în Franța din 2010, unde burqa și nikabul sunt interzise în spațiul public. Belgia, Danemarca și Austria au adoptat o legislație similară.