Dacă nu se ajunge la o soluție a celor două state, Israel va suferi o "moarte demografică" și nu va fi capabilă sa existe ca țară democratică, a avertizat marți prim ministrul Autorității Palestiene, Mohammad Shtayyeh, scrie Times of Israel.

IerusalimFoto: Cristina Mitrea

Israel să află în prezent în fața unei mari provocări - ori soluția celor două state, ori moarte demografică, a declarat Shtayyeh în timpul unui discurs ținut la întâlnirea organizației Socialist Internațional, care adună partidele socialiste din toată lumea în Ramallah.

"Pentru prima dată din 1948, echilibrul demografic este în favoarea palestinienilor [...]Ori soluția celor două state, ori moarte demografică; ori soluția celor două state ori lipsa unui stat democratic sau evreiesc; ori soluția celor două state, ori un regim rasist ca practici și ca legislație; ori soluția celor două state, ori absența păcii", a afirmat Shtayyeh.

Conducerea palestiniană din Ramallah, și-a arătat mereu susținerea față de o soluție a celor două state, în timp ce Hamas, care ocupă Gaza, cere eliminarea Israelului.

Prim ministrul Benjamin Netanyahu a declarat în trecut că este de acord cu soluția celor două state în principiu, deși în ultimii ani și-a retras susținerea. De asemenea, el a afirmat că statul palestinian nu va fi creat căt timp el se află în funcție și a exprimat sustinere față de ocuparea unor regiuni ale Cisiordaniei de către Israel.

Shtayyeh l-a criticat și pe Jason Greenblatt, unul dintre reprezentanții americani pentru problema păcii în Orientul Mijlociu, din cauza comentariilor pe care le-a făcut săptămâna trecută la Consiliul de Securitate ONU.

"Domnul Jason Greenblatt crede, așa cum a zis în fața Consiliului de Securitate, că aspirațiile palestinienilor nu reprezintă drepturi naționale."

"Acesta este cel mai înalt nivel de blasfemie politică și cel mai înalt nivel de prejudecată împotriva drepturilor naționale ale palestinienilor."

Greenblatt a declarat la Consiliul de Securitate: "Să începem prin a recunoaște că nu există scurtături și că ficțiunile despre acordul internațional, legitimitatea internațională. argumentele legate de cine are dreptate și cine nu în chestiuni privind legea internațională și aspirațiile exprimate ca drepturi nu vor duce la pace."

Greenblatt a mai adăugat și că, deși palestinienii aspiră la o capitală în estul Ierusalimului, nu au dreptul la acest lucru.