Uniunea Europeană a criticat aspru cele peste 1.000 de arestări făcute de poliţia rusă la Moscova în timpul unei manifestaţii a opoziţiei pentru alegeri libere, într-un comunicat difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică, scrie Rador, citând Le Vif.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Aceste arestări şi recurgerea disproporţionată la forţă contra manifestanţilor paşnici (…) aduc din nou atingere gravă libertăţilor fundamentale de exprimare, de asociere şi de întrunire”, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

“Aceste drepturi fundamentale sunt înscrise în Constituţia rusă şi aşteptăm ca ele să fie apărate“, a adăugat purtătoarea de cuvânt, Maja Kocijancic, citată în comunicat.

Pentru următoarele alegeri locale din septembrie, Uniunea Europeană insistă pe “crearea unor condiţii echitabile” pentru toate forţele politice.

“Aşteptăm de la autorităţile Federaţiei Ruse să-şi respecte angajamentele faţă de OSCE şi celelalte obligaţii internaţionale când vor organiza următoarele alegeri locale”, a adăugat ea în comunicat.

(Traducerea: Gabriela Sîrbu)