Ross Perot, miliardar american și fost candidat la Casa Albă, a murit marți, la vârsta de 89 de ani, anunță presa americană, citată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În afaceri, ca și în viață, Ross a fost un om de acțiune integru", a scris familia sa, într-un comunicat, adăugând că texanul a murit la locuința lui din Dallas.

Ross Perot suferea de leucemie, diagnosticată în februarie, potrivit ziarului Dallas Morning News.

Candidat la prezidențialele americane în 1992, a reușit să câștige 18,9% din voturi, precipitând înfrângerea republicanului George Bush în fața democratului Bill Clinton.

În 1996, a obținut doar 8% din voturi.

Ross Perot și-a construit averea, estimată recent de revista Forbes la 4 miliarde de dolari, în domeniul informaticii.

Născut în Texas în perioada Marii Depresiuni, în 27 iunie 1930, acest self-made man s-a descris în 1996, când și-a anunțat a doua candidatură la prezidențiale, drept "un mic băiat din Texas care a trăit visul american".

După studii la Academia Navală, s-a lansat în vânzarea de computere la IBM.

În 1962, a creat propria sa companie, Electronic Data Systems (EDS), pe care a condus-o cu o mână de fier înainte de a o vinde cu 2,5 miliarde dolari la General Motors în 1984.

A fondat apoi o altă firmă, Perot Systems, vândută în 2009 către Dell pentru 3,9 miliarde de dolari.

Căsătorit, Ross Perot era tatăl a cinci copii.

Candidatura sa din 1992 a provocat o premieră în istoria prezidențialelor americane: trei candidați au împărțit platoul unei dezbateri.