Liderul din Hong Kong, Carrie Lam a anunțat că proiectul de lege care ar fi permis extrădarea celor judecați în China este "mort", scrie BBC News.

În timpul unei conferințe de presă de marți, Lam a afirmat că eforturile depuse de guvern în ceea ce privește această lege au fost "un eșec total", fără să declare că acest proiect a fost retras complet, așa cum au cerut protestatarii.

Această propunere legislativă a fost cauza a săptămâni de neliniște în oraș, iar guvernul deja hotărâse suspendarea acesteia, pe termen nedefinit.

"Însă există în continuare rămășițele unor îndoieli legate de sinceritatea guvernului sau îngrijorări referitoare la repornirea procesului din Consiliul Legislativ", a spus Lam reporterilor.

"Așa că repet cu această ocazie, nu există un astfel de plan. Proiectul de lege e mort."

Înainte de această conferință, Lam declarase că proiectul "va muri" în 2020, când se încheie mandatul legislativului curent. Declarația lui Carrie Lam, deși sună ca o afirmație categorică, nu reprezintă îndeplinirea cererii cetățenilor, care au solicitat ca proiectul să fie retras imediat. Anunțul lui Lam este o promisiune a faptului că legea va rămâne suspendată până mandatul corpului legislativ se încheie, ducând la moartea proiectului din oficiu.

"Proiectul de lege este mort, reprezintă o descriere politică, nu limbaj legislativ", a spus Alvin Yeung, din partea partidului Civic. "Nu știm de ce liderul refuză să folosească cuvântul retragere", a adăugat acesta.

Una dintre figurile centrale ale protestului, activistul student Joshua Wong a solicitat încă o dată ca proiectul să fie "retras în mod formal" și a acuzat-o pe Lam de utilizarea unui joc de cuvinte, "mințind oamenii din Hong Kong".