Guvernul central chinez a condamnat marți protestatarii care au intrat cu forța în Parlamentul de la Hong Kongși au spus că sprijină o investigație a autorităților locale pentru a stabili responsabilitatea penală a ”autorilor violențelor”. De asemenea, China a deplâns de asemenea ”ingerința flagrantă” a președintelui Donald Trump, după ce acesta a spus că demonstranții care au ocupat clădirea Legislativului că vor democrație pentru regiunea autonomă, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Criza care a zguduit Hong Kongul după săptămâni de proteste față de un proiect de lege controversat care permite extrădarea în China a ajuns la un alt nivel luni, zi în care s-au aniversat 22 de ani de la trecerea de sub ocupație britanică la sfera de influență chineză, eveniment care a avut loc în 1977.

Grupuri de protestatari au intrat cu forța în Consiliul Legislativ, vandalizând clădirea și acoperind emblema regiunii autonome cu steagul din era colonială britanică.

”Aceste acte grave și ilegale au încălcat statul de drept din Hong Kong, au compromis ordinea socială din Hong Kong și aduc atingere intereselor fundamentale a Hong Kong-ului”, a spus purtătorul de cuvânt al Biroului afacerilor din Hong Kong.

”Condamnăm energic”, a subliniat el într-un comunicat. ”Guvernul central sprijină cu fermitate ancheta autorităților din Hong Kong pentru a stabili responsabilitatea penală a autorilor violențelor”, a spus Beijing într-o declarație.

Aceste evenimente violente reprezintă o provocare pentru președintele chinez Xi Jinping, care pentru moment a lăsat-o pe șefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, să gestioneze criza politică. De asemenea, Beijing îndeamnă Statele Unite să ”vorbească și să acționeze cu prudență și să înceteze să intervină în afacerile interne de la Hong Kon”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Geng Shuang.

Gang a mai spus că ”deplângem și ne opunem cu fermitate ingerinței flagrante” a Statelor Unite ”în afacerile interne ale Chinei”.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că protestatarii care au pătruns cu forța și ocupat clădirea Legislativului din Hong Kong vor democrație pentru regiunea autonomă din China.

"Ei bine, vor democrație și cred că majoritatea oamenilor își doresc o democrație. Din păcate, unele guverne nu vor democrație", le-a spus Trump reporterilor în legătură cu protestul violent de la Hong Kong.

"Doar despre asta este vorba. Este doar vorba despre democrație. Nimic nu e mai bun".