Președintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că protestatarii care au pătruns cu forța și ocupat clădirea Legislativului din Hong Kong vor democrație pentru regiunea autonomă din China, informează site-ul cotidianului The Straits Times.

Protest Hong KongFoto: Captura YouTube

"Ei bine, vor democrație și cred că majoritatea oamenilor își doresc o democrație. Din păcate, unele guverne nu vor democrație", le-a spus Trump reporterilor în legătură cu protestul violent de la Hong Kong.

"Doar despre asta este vorba. Este doar vorba despre democrație. Nimic nu e mai bun".

Administrația SUA a lansat un apel la calm către toate părțile implicate în incidentele violente desfășurate luni la Hong Kong.

Protestatarii au ocupat clădirea în cursul unei manifestații ce a avut loc, luni, cu ocazia aniversării retrocedării oraşului către Guvernul de la Beijing, eveniment ce a avut loc în 1997.

Aflați în interiorul clădirii, protestatarii au vandalizat emblema Hong Kong-ului, au distrus piese de mobilier, au scris mesaje pe pereți și au arborat steagul folosit în perioada când orașul era colonie britanică.

După miezul nopții de luni spre marți, sute de polițiști au intervenit în forță pentru a elibera clădirea, după ce anterior au cerut protestatarilor să plece.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susțin că ar permite extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”, potrivit Mediafax.