Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat luni statele europene să impună, în mod automat, sancțiuni economice împotriva Teheranului după ce Iranul a acumulat rezerve de uraniu îmbogățit mai mari decât permitea acordul atomic din anul 2015, informează Mediafax citând site-ul Ynet.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"Afirm din nou că Israelul nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare", a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat emis de biroul de presă al premierului.

"Astăzi, de asemenea, lansez un apel la toate țările europene să-și asume angajamentele. V-ați angajat să acționați în momentul în care Iranul încalcă acordul nuclear, v-ați angajat să activați mecanismul de sancționare automată stabilit în Consiliul de Securitate (al ONU)", a adăugat liderul israelian.

Un diplomat european a declarat că acordul include un mecanism pentru gestionarea "neconcordanțelor" și este de datoria unei comisii comune a semnatarilor să decidă următorii pași în acest caz.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Aceasta este cea de-a treia măsură ce încalcă termenii înțelegerii luată de Teheran după ce Statele Unite s-au retras din acord și au reintrodus sancțiunile economice împotriva Iranului.

În 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.