Vicepremierul și ministrul de Externe croat, Marija Pejcinovic Buric, a fost ales miercuri (26 iunie) de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru a deveni Secretarul său General. Această creştin-democrată în vârstă de 56 de ani, membră a Uniunii Democrate Croate (HDZ), va prelua președinția acestei organizaţii vechi de 70 de ani de la tânărul social-democrat norvegian Thorbjorn Jagland, pe 18 septembrie, pentru un mandat de cinci ani, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Consiliul EuropeiFoto: Flickr/ Antonio Bonanno

Marija Pejcinovic Buric a câștigat 159 de voturi contra 105 pentru celălalt candidat, vicepremierul belgian și ministrul de Externe Didier Reynders. A doua femeie care ocupă această funcţie după franţuzoaica Catherine Lalumière, în 1989, Marija Pejcinovic Buric se va alătura unei alte femei originare din Balcani, deoarece bosniaca Dunja Mijatovic a devenit, în 2018, comisarul pentru drepturile omului.

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, a fost înființat în 1949 la inițiativa lui Winston Churchill pentru a depăși ororile celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a promova democrația, statul de drept și drepturile omului pe continent. Patruzeci și șapte de state sunt membre ale acestei organizații, care a fost afectată de o lungă criză cu Rusia. Oficial, Secretarul General este "responsabil de planificarea strategică, orientarea programului de activități și de bugetul Consiliului Europei", care se ridică la 437 milioane de euro în 2019.

Chestiunea bugetului va fi deosebit de delicată pentru cea care îi va succeda dlui Jagland, care a pregătit un "plan de urgență" cu reducerea esențială a activităților și a personalului. Punerea în aplicare a acestui plan, în mintea celor 2.200 de angajați ai organizației de luni de zile, va depinde de dorința Rusiei de a-şi plăti sau nu datoriile, care în prezent se ridică la aproximativ 75 de milioane de euro, dobânzi incluse.

Ca răspuns la suspendarea drepturilor de vot ale delegației sale în 2014 de către APCE pentru a sancționa anexarea Crimeii, Moscova a ales în 2017 să nu-şi mai plătească contribuția anuală de 33 de milioane de euro, corespunzând unui procent de aproape 8% din bugetul Consiliului Europei. Această criză instituțională a durat cinci ani, iar Moscova a amenințat că va părăsi organizația, dacă parlamentarii săi nu vor putea vota pentru alegerea secretarului general.

Pentru a împiedica acest lucru și pentru ca cetățenilor ruși să nu li se refuze accesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, braţul juridic al Consiliului Europei, APCE a adoptat în noaptea de luni spre marți noi reguli care să permită revenirea delegației ruse în hemiciclu.