La Manama, “planul de pace” american între deziluzie și scepticism

de I.B.     HotNews.ro
Vineri, 28 iunie 2019, 0:25 Actualitate | Internaţional


Proteste in Manama
Foto: Reuters
Consacrat laturii economice a “acordului secolului” al Washingtonului pentru o rezolvare a conflictului israeliano-palestinian, atelierul organizat marți și miercuri, 25-26 iunie, în Bahrain este departe de a fi avut ecoul scontat. Au participat o mână de oameni de afaceri palestinieni și foarte puțini oficiali arabi de anvergură, potrivit unei analize La Croix, citată de Rador.

O prezentare power-point, cu fals aer de plan de redresare de companie, în fața unor ipotetici investitori sceptici. În culise, ironiile păreau a fi în toi între zidurile prestigiosului “Four seasons” de la Manama, putând da impresia că eclipsează anunțurile consilierului special și ginere al președintelui Donald Trump, Jared Kushner: adunarea a 50 de miliarde de dolari, crearea unui milion de locuri de muncă pentru palestinieni, reformarea în profunzime a economiei din Teritoriile Ocupate.

Foarte așteptat cu acest dosar, Jared Kushner a precizat deci, cu ocazia unui atelier organizat pe 25 și 26 iunie în Bahrain, contururile laturii economice a “planului de pace” al Washingtonului pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Fără a face vreun anunț inedit față de ambițiile financiare dezvăluite cu trei zile mai înainte de Casa Albă, newyorkezul de treizeci de ani i-a îndemnat pe palestinieni să folosească “ocazia secolului” pentru a dubla, în zece ani, PIB-ul sufocat de decenii de criză.

“Să accepte o cale de dezvoltare economică este o condiție pentru a ajunge să se rezolve această prolemă politică înainte de nerezolvat”, a susținut el în discursul său de deschidere. “Mesajul meu direct către poporul palestinian este că (…) președintele Trump și America nu v-au abandonat”.

Boicot

Apelul lui este foarte departe de a fi avut ecoul scontat, în situația în care clasa politică palestiniană n-a încetat să facă apel la boicotarea acestui atelier, pe care îl consideră o încercare de “cumpărare” a visului ei de independență. “Administrația Trump nu numai că a abandonat Palestina, dar a abandonat și pacea, justiția și principiile de bază ale omeniei”, a scris pe Twitter secretarul general al Organizației de Eliberare a Palestinei (OEP), Săëb Erakat, în vreme ce mișcările de contestare populară sau de grevă au zguduit în ultimele zile Fâșia Gaza și Cisiordania.

Liderii Autorității Palestiniene sunt departe de a fi singurii sceptici în ce privește acest dosar. Căci în afara câtorva nume mari de pe scena financiară, sportivă sau diplomatică internațională – printre care cel al dnei Christine Lagarde, directoarea generală a FMI sau ale fostului prim-ministru britanic Tony Blair și al lui Gianni Infantino, aflat în fruntea Federației internaționale de fotbal -, doar vreo zece oameni de afaceri palestinieni, mai ales de planul al doilea, erau prezenți în adunare.

Acord “născut mort”

Cu excepția Riadului, care și-a trimis la Manama ministrul de finanțe, majoritatea țărilor arabe invitate de Washington – Maroc, Iordania, Egipt... - nu au trimis decât simpli funcționari. “Chiar apropiați de Statele Unite, aceștia din urmă nu puteau aproba acest plan complet în afara teritoriului”, explică specialistul Agnès Levallois, vicepreședinte al Institutului de cercetări și studii Mediterana Orientul Mijlociu (iReMMO).

“Ei s-au trezit blocați, căci, fără a putea intra într-o confruntare frontală cu americanii – din cauza ajutoarelor sau a parteneriatelor economice sau strategice de care sunt legați –, ei nici nu pot să adopte opiniile lor publice mobilizate pe chestiunea palestiniană”, continuă ea. “În urma transferului ambasadei americane la Ierusalim, anexarea înălțimilor Golan, oprirea finanțării de către Washington a UNRWA, agenția ONU pentru refugiați palestinieni, nu se putea aștepta decât un scandal de amploare la Manama. «Acordul secolului» s-a născut mort”.

Scenă suprarealistă

Chiar și mare aliată a Statelor Unite în Golf, Arabia Saudită, care s-a declarat partizana unor “eforturi internaționale destinate să ducă la prosperitate în regiune”, și-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian, în fața riscului, într-un final, al anexării Teritoriilor de către israelieni.

“Liderii palestinieni nu au făcut decât să acuze Israelul și pe toată lumea că sunt răspunzători pentru problemele poporului lor, în vreme ce de fapt toți sunt de acord să creadă că acest lucru este fezabil dacă guvernul acceptă aceste reforme”, a concluzionat Jared Kushner în Bahrain.

Ultima lovitură de grație cu câteva ore înaintea închiderii atelierului de la Manama, sultanul din Oman, mediator discret tradițional în mai multe crize regionale – dar care boicota evenimentul de la Bahrain – și-a anunțat intenția de a deschide o ambasadă la Ramallah, sediul Autorității Palestiniene din Cisiordania. O premieră pentru o țară din Golf.
“Omanul își reechilibrează poziția, după ce l-a primit pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu”, temperează lucrurile Agnès Levallois. “Gestul este important simbolic, dar nu va schimba raportul de forțe”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1037 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Când nu vine nimeni cu alt plan. (Vineri, 28 iunie 2019, 10:56)

  asavreau [utilizator]

  Nu poți spune că planul propus nu-i bun.Nu-i bun pentru-că nimeni nu vrea pacea.Nimeni dintre palestinieni nu se consideră suficient de influent ca să domine Palestina și să fie acceptat de Israel.
 • +1 (1 vot)    
  Deal! (Vineri, 28 iunie 2019, 17:24)

  Amerlocu [utilizator]

  Excelent!

  Li s-a făcut o ofertă bunicică. Au refuzat-o cu dispreț, deci rămân cu ce au acum, adică cu nimic.

  Interesant e faptul că arabii au talent neobișnuit să refuze azi ceea ce vor dori cu disperare mâine. Câteva exemple:


  - În 1948 când partajarea vechiului mandat britanic al Palestinei între un stat arab și unul, evreu a intrat în efect, arabii au respins cu dispreț oferta atacându-i pe evrei doar ca să o ia dramatic pe coajă și să piardă o bună parte din teritoriile viitorului lor stat..

  - În 1967 după ce Israelul a bătut măr 3 state arabe simultan și a ocupat Cisiordania, Gaza, Golan și Sinai a oferit imediat arabilor să părăseascaă toate teritoriile ocupate în schimbul unui tratat de pace. Practic asta le-ar fi oferti arabilor exact ceea ce cer azi. Răspunsul arabilor proaspăt bătuți măr a fost că nu tolerează existența Israelului și că nu vor avea liniște până nu-l distrug. Ăia mai moderați au spus că ar accepta oferta dacă li s-ar oferi frontierele din 1948 pe care le refuzaseră atunci cu dispreț.

  Azi arabii ar fi OK cu ceea ce le oferea Israelul în 1967-1973 (în 1973 arabii au atacat din nou și au luat-o iar pe cocoașă), dar între timp o parte din acele teritorii au fost colonizate de evrei și Israelul nici nu se gândește să le mai retrocedeze.

  Colonizările continuă și probabil că peste vreo 20 de ani arabii ar fi OK cu li se oferă azi, atâta doar că între timp oferta a scăzut din nou.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by