''Acum gata, sosim!". Pe un soare strălucitor, miercuri după amiaza, într-o zi extrem de tensionată, comandantul navei Sea Watch 3, Carola Rackete, anunţă că a îndreptat cârma spre coastă şi că ambarcaţiunea se află deja în apele italiene. După exact două săptămâni petrecute în mijlocul mării, cu 42 de imigranți la bord, inclusiv 3 minori, nava ONG-ului german decide să încalce blocada şi să salveze naufragiaţii recuperaţi în largul Libiei la 12 iunie. Salvini a reacţionat imediat anunţând că va mobiliza forța publică deoarece "dreptul la apărarea granițelor noastre este sacru", potrivit La Stampa, citat de Rador.

Nava Sea WatchFoto: Captura YouTube

Pe digul din Lampedusa, o tăcere gravă învăluie tensiunea care pluteşte în aer. Două bărci de patrulare, una de la Garda Financiară și alta de la Paza de Coastă, au plecat deja spre nava care se apropie. Este posibil să încerce să o oprească, să o escorteze în port, așa cum s-a întâmplat la Siracuza, să transfere migranții pentru a sechestra apoi Sea Watch și echipajul.

"Nu aveam de ales", repetă purtătorii de cuvânt. Se speră că cel cel puțin cei 42 de imigranți epuizaţi, după evadarea disperată din închisorile libiene și perioada petrecută în mijlocul Mediteranei vor putea avea dreptul la o viaţă decentă. Ei, echipajul și ONG-ul știu ce riscă, 50.000 de euro de amendă, plus o reclamaţie pentru toți și pot să-şi ia rămas bun de la navă. Însă nu mai contează. Zarurile au fost aruncate: «Intrăm. Nu pentru a provoca, ci din necesitate, din responsabilitate. Îi ducem în siguranță''.

E greu de spus ce se va întâmpla în următoarele ore. Dincolo de declaraţiile politice bombastice, de opozițiile pe picior de război, ministrul de interne merge înainte ca și cum nu ar fi așteptat altceva. Explică că în scurt timp va cere premierului Conte și ministrului de externe Moavero să ceară socoteală Olandei (nava navighează sub pavilionul Țărilor de Jos) și Germaniei (ONG-ul este german).

De fapt, aşa cum remarcă Riccardo Magi de la 'Più Europa' de pe digul Lampedusa, rezultatul este foarte nesigur, deoarece "ne aflăm la prima aplicare a decretului privind siguranța. În teorie, Salvini are puterea de a împiedica intrarea navei, dar în conformitate cu dreptul internațional: ce înseamnă acest lucru? Decizia luată de comandantul navei Sea Watch 3 era foarte probabil singura posibilă înainte ca migranţii să se simtă rău, unul câte unul și să fie evacuați pe rând".