Vulcanul Ulawun din Papua Noua Guinee, considerat unul dintre cei mai periculoși din lume, a intrat miercuri în erupție, au anunțat autoritățile, care au recurs la evacuări, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Activitatea vulcanică a Muntelui Ulawun a început la ora 7, în această dimineață", a afirmat Leo Porikura, de la biroul pentru situații de urgență. Emisiile ce cenuși au fost precedate de activitate seismică.

"Observatorul pentru vulcani din Rabaul a declarat o alertă de nivel 1, avertizând că o erupție este posibilă", a adăugat el, precizând că sătenii care locuiesc în apropierea vulcanului au fost evacuați.

Mii de persoane trăiesc la poalele muntelui Ulawun (2.334 m), situat pe insula Noua Britanie în arhipelagul Bismarck.

Ulawun este unul dintre cei 16 vulcani ai Deceniului pentru prevenirea catastrofelor naturale proclamat de ONU (1990-1999), aleși din cauza riscului lor ridicat de erupții violente.

Cenușile emise au urcat până la peste 13 kilometri altitudine, potrivit autorităților australiene, care au emis o alertă "roșie", avertizând companiile aeriene de o erupție iminentă, deși nu există o amenințare imediată pentru rutele aeriene.

Un pilot de elicopter care a survolat zona a declarat că a văzut o coloană de lavă care se ridica vertical din crater.

Papua se află pe Centura de Foc a Pacificului, teatrul unei intense activități vulcanice și seismice. Rabaul a fost devastat în 1994 de o dublă erupție vulcanică.