Familiile politice din Parlamentul European încercau marți să întârzie cu o zi alegerea președintelui adunării, prevăzută inițial pentru 2 iulie, a arătat PPE, în situația în care persistă blocaje în alegerea pentru cele mai înalte funcții ale Uniunii Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, sesiunea Parlamentului European va începe formal pe 2 iulie, dar restul zilei (și nopții?) va fi consacrat negocierilor între grupuri, potrivit Partidului Popular European (PPE, dreapta și centru-dreapta), prima familie politică în Parlament.

Doar miercuri, 3 iulie, va avea loc alegerea succesorului lui Antonio Tajani (PPE) la președinția Parlamentului.

Decizia finală privind această nouă ordine de zi nu urmează să fie luată decât duminică, 30 iunie, cu ocazia unei reuniuni a conferinței președinților Parlamentului.

În aceeași seară, șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări ale Uniunii se întâlnesc la Bruxelles la un summit extraordinar care ar trebui să deblocheze dosarul nominalizarilor, pe care un prim summit, de joia trecută, nu l-a putut rezolva.

Sunt în joc președinția Comisiei Europene, cea a Consiliului (pentru care este vehiculat, printre altele, numele lui Charles Michel), președinția Parlamentului, cea a Băncii Centrale Europene, succesiunea înaltului reprezentant al politicii externe și chiar a vicepreşedinților Comisiei.

Procesul Spitzenkandidaten, care trebuie, din 2014, să dea o pondere mai mare Parlamentului față de Consiliu în alegerea președintelui Comisiei, are dificultăți din cauza opoziției președintelui francez, Emmanuel Macron, și a prim-ministrului spaniol, Pedro Sanchez, față de Manfred Weber, candidatul PPE, ca și față de proces în sine, de când a fost refuzată instituirea listelor transnaționale pentru ultimul scrutin.

Semn al complexității discuțiilor care trebuie să înceapă la ora 18:30 duminică, serviciul de presă al consiliului a avertizat deja că a fost programat și un mic dejun luni dimineață.

La rândul lor, cele patru mari grupuri politice din Parlament (PPE, S&D, Renew Europe și Verzii/ALE) sunt în continuare în căutarea unui acord privind un program de coaliție și un candidat pe care să-l susțină pentru a-i urma lui Jean-Claude Juncker.