Austria: Curtea Supremă validează extrădarea oligarhului ucrainean Dmitro Firtash în SUA, decizia finală aparține ministrului Justiției
Parchetul general a cerut renunțarea la această procedură.
Oligarhul de 54 de ani, un fost apropiat al ex-președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, este căutat de Statele Unite pentru fapte de corupție legate de exploatarea unei mine de titan în India, în 2006.
Supus din 2014 unui strict control judiciar în Austria, acesta neagă acuzațiile și spune că Washingtonul a acționat "din motive politice" pe fondul legăturilor sale cu Moscova.
Extrădarea sa a fost validată în februarie 2017 de curtea de apel din Viena, într-o audiere în care omul de afaceri, acuzat și de spălare de bani de către Spania, a fost reținut pentru scurt timp înainte de a fi eliberat, în schimbul unei cauțiuni de 125 de milioane de euro.
Oligarhul a sesizat ulterior Curtea supremă, susținut de parchetul general care a apreciat că cererea de extrădare este insuficient motivată. Magistrații Curții supreme au apreciat însă că cererea este în conformitate cu dreptul și jurisprudența Curții Europene pentru Drepturile Omului.
Magnatul era unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, construindu-și averea prin importurile de gaz rusesc, înainte de a-și diversifica activitățile în mai multe țări din Europa occidentală. A fost reținut pentru prima oară în martie 2014 în Austria, la cererea SUA, la o lună după fuga din Ucraina a lui Viktor Ianukovici.
Decizia de a-l preda sau nu pe oligarh în SUA revine acum ministrului interimar al Justiției, Clemens Jabloner, care nu și-a precizat deocamdată intențiile.
Vineri, tribunalul din Chicago însărcinat cu dosarul din SUA a respins o cerere de clasare depusă de apărarea oligarhului.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”