Înainte de primele dezbateri democrate, Joe Biden propune ca Congresul să acorde cetățenie imediată rezidenților care au fost aduși ilegal în țară când erau copii, numărul acestora depășind 800.000, scrie AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul vicepreședinte a anunțat câteva dintre prioritățile sale legate de chestiunea imigrației luni, într-un ziar în care Trump este criticat pentru "asaltul asupra demnității" comunității latine, prin politici și retorică formulată cu scopul de a "speria votanții" în 2020.

"Trump a utilizat în mod repetat cuvinte jignitoare pentru a descrie pe oricine care se află la sud de Rio Grande", scrie Biden, acuzându-l pentru "acțiuni care pun în pericol valorile americane și abilitatea de a fi lideri pe scena mondială." Biden și-a lansat campania pentru 2020 în aprilie.

Acesta susține planul de alocare a unor fonduri suplimentare pentru sistemele de securitate electronică de la granițe, în locul construirii zidului propus de Trump și simplificarea sistemului de aprobare a azilului pentru imigranți.

"Politica administrației legată de chestiunea Americii Latine este, în cel mai bun caz, o retragere de tipul Războiului Rece, iar în cel mai rău caz, o încurcătură ineficientă", scrie Biden, citând amenințările lui Trump legate de tarife către Mexic și refuzul său de a garanta temporar statut legal refugiaților politici din Venezuela.

Soluția ar fi, după Biden, angajamentul SUA de a ajuta, care ar extinde "oportunitatea economică...astfel încât oamenii să se simtă în siguranță să stea în țările lor natale".

În afară de mențiunea legată de cetățenia imigranților veniți în SUA în copilărie, Biden nu abordează problema celor peste 11 milioane de imigranți care locuiesc ilegal momentan în țară.

Imigranții aduși în SUA în copilărie sunt numiți de multe ori "visători", din cauza propunerii care nu a trecut de Congres, numită DREAM Act. Aceasta ar fi permis copiilor să rămână în țară, dacă ar fi îndeplinit anumite condiții.