Landul austriac Tirol a anunțat joi că va restricționa accesul pe drumurile rurale autoturismelor care încearcă să evite autostrăzile. Mișcarea a atras furia oficialilor din Bavaria, regiunea vecină, deoarece interdicția va afecta turiștii care vor să treacă granița, iar între cele două provincii deja există tensiuni legate de această chestiune, scrie agenția DW.

Autostrada A8 din GermaniaFoto: Captura YouTube

Având în vedere faptul că Tirol se află între Germania și Italia, turiștii care vin și pleacă din aceste țări trebuie să treacă prin Tirol. Mulți aleg drumurile rurale pentru a nu fi prinși în trafic sau pentru a evita să plătească taxe.

Noua lege va închide marile ieșiri de pe autostradă din jurul orașului Innsbruck, locul de unde turiștii puteau alege drumuri alternative. Iar reglementarea va fi valabilă pentru toate mijloacele de transport, inclusiv mașini, camioane, motociclete.

Guvernatorul provinciei, Günther Platter, a anunțat decizia, afirmând că interdicția va fi aplicată mai ales în weekend, începând cu acesta. Interdicția va fi ridicată la jumătatea lunii septembrie.

Bavaria și Tirol au avut conflicte de-a lungul timpului legate de transportul peste granițe. Viena a reacționat dur când Berlin a propus instalarea unor taxe pe autostrăzile germane, pentru străini. Curtea Europeană de Justiție a decis împotriva Germaniei, argumentând că reglementarea ar discrimina împotriva celorlalți membrii ai Uniunii. Decizia provinciei Tirol vine la numai câteva zile de la decizia curții și a fost văzută ca o lovitură dată vecinului german.