Președintele Columbiei susține că utilizatorii de cocaină din clasa de mijloc sunt ipocriți și lipsiți de consecvență dacă nu își dau seama că utilizarea acestui drog dăunează societății și mediului din țările producătoare, scrie The Guardian.

Foto:

Într-un interviu acordat celor de la The Guardian luni, Iván Duque a afirmat că acceptarea socială a cocainei trebuie să ia sfârșit. "Sunt multe persoane care spun că sunt preocupați de mediu și dacă vor să fie coerenți, trebuie să înțeleagă tot impactul negativ pe care producerea cocainei îl are - nu doar distrugerea pădurilor tropicale, ci și răspândirea subtanțelor chimice în zone protejate și distrugerea capitalului uman", a declarat președintele.

Duque a precizat că producția cocainei duce la distrugerea a mii de hectare de pădure tropicală. "Nu este doar distrugere socială, ci și a mediului. Cum poți spune că ești un apărător al mediului când produci atât de multe daune? Ipocrizia și inconsistența trebuie să înceteze."

Întrebat în legătură cu afirmațiile unor oameni politici britanici - printre care Michael Gove și Boris Johnson - prin care au recunoscut faptul că au consumat cocaină, Duque a afirmat: "Problema cu dorgurile ilegale este că, pe lângă faptul că nu sunt bune pentru sănătatea ta, au potențialul de a fi dăunătoare și pentru alte părți. Nu este un sfat pentru candidați. Este un sfat pentru oameni".

Cu toate acestea, Duque a promis că repornească campaniile de pulverizare aeriană a recoltelor de coca cu erbicide. Această practică a fost oprită din cauza faptului că Organizația Mondială a Sănătății a corelat în 2015 un ingredient din substanța folosită cu apariția cancerului.

Însă SUA a pus presiune pentru a relua pulverizările, nemulțumită de creșterea nivelului de exporturi de cocaină. Columbia este în continuare producătoarea celei mai mari cantități de cocaină pentru export din lume.