Duminică, pretendenții la succesiunea premierului britanic Theresa May s-au înfruntat cu privire la viziunea lor asupra Brexitului într-o primă dezbatere televizată, în absenţa favoritului Boris Johnson, potrivit La Libre, citat de Rador.

Jeremy HuntFoto: Flickr/ Ted Eytan

Confruntarea, uneori dură, a opus timp de 90 de minute cinci candidați conservatori, locul rezervat fostului ministru și primar al Londrei, Boris Johnson, rămânând gol.

Patru dintre ei au asigurat că vor încerca să renegocieze acordul de divorț cu UE, care exclude însă redeschiderea discuțiilor.

Ministrul dezvoltării internaționale, Rory Stewart, a afirmat că dorește să păstreze acordul de retragere, respins de trei ori de parlament, fapt care a provocat demisia Theresei May din funcția de preşedinte al Partidului Conservator.

El şi-a provocat contracandidaţii să-și detalieze strategia pe tema Brexitului și i-a acuzat de "machism", lucru care i-a adus o rundă de aplauze din partea publicului aflat în studiul postului Channel 4, care a difuzat dezbaterea.

Ministrul de externe, Jeremy Hunt, care a susținut rămânerea în UE înainte de a-și schimba părerea, a adoptat un ton conciliant.

Cu excepția lui Rory Stewart, pentru care un "no deal" ar fi "profund dăunător", candidații au declarat că sunt gata să scoată Marea Britanie din UE fără un acord până la data de 31 octombrie, termenul stabilit de Bruxelles.

Fostul ministru pentru Brexit, ultraliberalul Dominic Raab, nu a exclus ideea de a ţine parlamentul la distanţă pentru a împiedica deputații europeni să blocheze un "no deal". "Sunt singurul candidat care s-a angajat să părăsească UE la sfârșitul lunii octombrie, indiferent ce se întâmplă", a spus el.

"Nu aş retrage Marea Britanie de Uniunea Europeană împotriva voinței parlamentului", a declarat ministrul mediului, Michael Gove, el alăturându-se astfel ministrului de interne Sajid Javid, care a spus: "Nu respectați democrația distrugând-o".

Boris Johnson a fost criticat de rivalii săi pentru că a avut puţine interviuri și apariții publice. El a anunțat că va participa la următoarea dezbatere televizată de la BBC, marți, după a doua rundă de vot pentru a departaja candidații.

Deputații conservatori vor elimina candidații printr-o serie de voturi până când vor rămâne doar doi. Apoi, cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator vor avea misiunea de a desemna câștigătorul, care va prelua comanda în Downing Street până la sfârșitul lunii iulie, Theresa May asigurând tranziția până atunci.