Se prea poate ca Japonia să nu fi avut un rol important în a atrage Coreea de Nord în discuţiile pe tema programului său nuclear, dar importanta vizită a liderului ei în Iran, într-un moment în care tensiunile din Orientul Mijlociu sunt în creştere, demonstrează dorinţa acestei ţări de a avea un nou rol important în relaţiile internaţionale, potrivit Newsweek, citat de Rador.

Shinzo AbeFoto: Agerpres/Xinhua

Miercuri, premierul japonez Shinzo Abe a sosit la Teheran în prima vizită de stat a unui oficial japonez în această ţară după Revoluţia Islamică din 1979, când monarhia pro-occidentală a fost detronată în favoarea unei conduceri musulmane şiite care, de atunci, a avut relaţii ostile cu Statele Unite, principalul aliat al Japoniei. Vizita lui Abe survine într-un moment când animozităţile dintre Washington şi Teheran ameninţă să escaladeze or, chiar înaintea plecării, liderul nipon şi-a exprimat speranţa ca Tokyo să poată "aranja" situaţia.

"În Orientul Mijlociu, există o îngrijorare legată de agravarea tensiunilor", le-a declarat Abe reporterilor pe aeroportul Haneda. "Japonia doreşte să aibă un rol cât mai important în propăşirea păcii şi stabilităţii în regiune".

Potrivit unui mesaj apărut pe pagina oficială de Twitter a liderului japonez, la Palatul Saadabad, în prezenţa lui Abe, preşedintele iranian Hassan Rouhani şi-a exprimat şi el aceeaşi dorinţă de a aduce "pacea şi stabilitatea în regiune". Totuşi, în pofida pompei şi a ceremoniilor care au marcat această vizită istorică, o serie de îndoieli s-au păstrat, cum ar fi cele legate de capacitatea oficialilor din Tokyo de a potoli nişte dispute atât de încinse precum cele dintre Washington şi Teheran, mai ales după ce ţara lor a fost exclusă de la o serie de întrevederi la nivel înalt de importanţă istorică, desfăşurate mult mai aproape de casă.

Japonia s-a numărat printre cele opt ţări cărora li s-a oferit o scutire temporară de la sancţiunile SUA pe tema achiziţiilor de petrol din Iran, dar ea a expirat de curând, Tokyo fiind astfel forţat să adere la politica unilaterală a Washingtonului iar nevoile energetice ale Japoniei depind de petrolul din străinătate.

Cu siguranţă că problema va constitui un punct important în convorbirile lui Abe cu Rouhani şi cu ayatollahul Ali Khamenei, deşi acesta din urmă s-a arătat tot mai sceptic în privinţa acordului nuclear şi a continuării negocierilor cu SUA şi cu puterile europene. Atât Trump, cât şi Khamenei au minimalizat perspectiva unui eventual conflict între ţările lor, dar niciunul dintre ei nu pare dispus să reia tratativele, lăsând pe umerii politicienilor din Tokyo greaua misiune de a convinge măcar una dintre părţi.

Şi totuşi, vizita lui Abe s-a bucurat de sprijinul lui Trump. El a discutat cu Abe la telefon cu puţin timp înaintea începerii vizitei, iar, în cursul unei conferinţe de presă avute cu liderul japonez, luna trecută, a spus că Abe este în relaţii "foarte apropiate cu conducerea din Iran". Preşedintele a spus răspicat că "dacă vor dori să discute, atunci şi noi vom dori să discutăm", neprecizând însă dacă Abe va avea de transmis o ofertă care ar conveni dorinţei crescânde a celor din Tokyo de a fi consideraţi un pion internaţional în soluţionarea conflictelor.

"Oficialii japonezi ar dori să vadă Japonia jucând un rol important în numele păcii mondiale", a declarat pentru Newsweek Devin T. Stewart, director de programe pentru Asia Dialogues Research and Exchange Program de pe lângă Carnegie Council. El a calificat evenimentul drept "foarte util". "Sper ca Statele Unite să sprijine demersul şi să profite de el".