Pavlo Klimkin, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat luni că riscul ca Moscova să intervină în afacerile interne din Republica Moldova cu scopul creării unui cap de pod în această țară reprezintă o amenințare pentru sudul Ucrainei, informează Mediafax citând agenția UNIAN.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Chiar ne pasă de ceea ce se întâmplă în țara vecină, Moldova. Monitorizăm cu mare atenție", a declarat șeful diplomației de la Kiev, care a precizat că diplomatul ucrainean Viktor Krizhanovski urmează să sosească marți la Chișinău.

"Toți avem nevoie de o Moldovă europeană și democratică, în timp ce posibilitatea unui nou cap de pod rusesc, care va reprezenta o amenințare pentru sudul Ucrainei, nu se potrivește", a adăugat Klimkin.

Pe data 8 iunie, după negocieri dificile, s-a format un nou Guvern al Republicii Moldova, atunci când majoritatea parlamentară, ce cuprinde Alianța ACUM și PSRM, formațiunea președintelui suspendat Igor Dodon (prorus), a votat-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern. Fostul premier Pavel Filip a fost numit de CCM în funcția de președinte interimar și a declarat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.