Jared Kushner, ginerele președintelui Trump și consilierul superior al Casei Albe, și-a exprimat îndoielile legate de capacitatea Palestinei de a se autoguverna, în cadrul unui interviu televizat, acordat duminică seară, scrie The Guardian.

Jared KushnerFoto: Wikipedia

Kushner este unul dintre arhitecții planului de pace legat de Orientul Mijlociu, care urmează să fie făcut public. Când acesta a fost întebat, în timpul emisiunii HBO "Axios", dacă palestinienii ar putea să se aștepte la eliberarea de sub armata israeliană și intervențiile guvernamentale, Kushner a răspuns că această speranță ar reprezenta o "așteptare ridicată".

Unii oficiali palestinieni și arabi sunt îngrijorați că planul la care Kushner lucrează de doi ani va favoriza puternic partea israeliană, împiedicând recunoașterea unui stat propriu. Consilierul a evitat să zică dacă planul va include soluția celor două state, o chestiune intens discutată de decenii de guvernul american. Cu toate acestea, el a declarat: "Cred că ar trebui să aibă posibilitatea autodeterminării. Voi discuta detaliile când vom dezvălui planul."

Întrebat dacă este de părere că palestinienii sunt capabili de autoguvernare, acesta a răspuns: "O întrebare foarte bună. Vom vedea. Speranța noastră este că în timp vor deveni capabili să se guverneze."

El consideră că palestienii ar trebui "să aibă un sistem judiciar echitabil [...] libertatea presei, libertate de exprimare, toleranță față de toate religiile", înainte de a deveni o națiune în care merită să investești.

Autoritățile palestiniene au anunțat că nu vor participa la conferința legată de investiții, sponsorizată de SUA, care va avea loc la finalul lunii iunie în Bahrain. În cadrul acestui eveniment este foarte probabil ca partea economică a inițiativei americane să fie dezvăluită. ​