Președintele Donald Trump deschide un nou front, dacă l-a închis vreodată, cu Mexicul. Magnatul a amenințat guvernul lui Andrés Manuel López Obrador (AMLO), cu impunerea de noi tarife de 5% din 10 iunie, cu scuza că Mexicul nu încetinește "fluxul migrațional" și face "o avere", scrie La Razon preluat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Confruntat cu acest nou război comercial de mari dimensiuni, La Razon l-a intervievat pe Duncan Wood, directorul Institutului Mexican de la Centrul Wilson. Pentru Wood, cheia problemei o reprezintă faptul că Trump se gândeşte deja la alegerile din 2020, dornic să fie reales.

Reporter: Era de aşteptat că Trump va impune noi tarife sau acest lucru i-a surprins atât pe mexicani, cât și sectorul economic american?

Duncan Wood: Da, a fost o surpriză uriașă că Trump a mers atât de departe. Timp de mai bine de un an el a amenințat că va închide frontiera cu Mexicul și mulți au considerat această soluţie "opțiunea nucleară" și au existat multe presiuni împotriva ei pentru toate daunele pe care le-ar putea provoca economiei americane. El a fost descurajat, mai mult decât convins, că aceasta nu este o soluție politică responsabilă. Deși această măsură poate fi rea, mai grav este că va creşte costul importului în Mexic. Vă pasă mai puțin de bunurile mexicane pentru consum direct, dar ar trebui să fiți foarte precauți cu toate bunurile și componentele care fac fabricile americane competitive. Acest lanț de aprovizionare a fost construit în ultimii treizeci de ani și este foarte dificil să îl schimbați pe termen scurt. Pe scurt, vor crește costurile pentru întreprinderile americane și va fi compromisă competitivitatea Statelor Unite.

Reporter: Cum poate Mexicul să evite aceste noi tarife?

Duncan Wood: Ceea ce este cu adevărat complicat pentru Mexic este că acesta nu pot răspunde în mod direct provocării de a-și spori acțiunile împotriva migrației din America Centrală. În esență, Mexicul nu mai dispune de resurse pentru a răspunde problemei migrației din America Centrală. Mexicul se află deja într-o poziție fiscală foarte strânsă. Ei o numesc "austeritate republicană", adică o atitudine fiscală foarte conservatoare. Realmente, ei nu pot obține bani din altă parte pentru a face față migrației fără a-şi compromite multe din celelalte programe. Deci, este foarte puțin probabil că președintele Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) îi va face concesii lui Trump. Chiar și așa, ceea ce va face va fi să contraatace. Vor fi impuse tarife pentru produsele-cheie, exporturile-cheie din SUA şi bunurile agricole. Se va face ceea ce se face întotdeauna Mexicul, se vor identifica punctele slabe politice atât pentru președintele, cât și pentru Partidul Republican din Senat. Există deja un senator republican, Chuck Grassley, pe care le-am auzit criticând decizia președintelui. Și anticipez că vom auzi multe proteste din partea grupului republican. Deci, cred că președintele nu este într-o poziție foarte puternică și va găsi, probabil, o cale de ieșire din acest impas. Deci este posibil să asistăm la negocieri intense. Știu că există deja un grup de oficiali mexicani care vor călători la Washington pentru a încerca să rezolve problema. În acest moment, cea mai bună soluție pentru președinte este un tip de acord prin care Statele Unite vor trimite ajutor financiar și tehnic pentru a îmbunătăți controlul frontierei din sud. Cu aceasta, ar putea lăsa deoparte amenințarea de a impune noi tarife.

Reporter: Este într-adevăr o problemă de migrație? Pentru că el nu a putut să-și construiască zidul de la graniţă?

Duncan Wood: În mod evident, președintele Trump dorește ca imigrația și frontiera să ţină prima pagină a mass-mediei din Statele Unite. Pentru că el crede că aceste chestiuni l-au ajutat să câștigat alegerile în 2016 și se gândește deja la cele din 2020. El vrea să menţină tensiunea, sentimentul de urgență, de criză ... Statele Unite, Mexicul și Canada au semnat un acord comercial, Temec (care trebuie ratificat de Senat). Deci, există mai puține conflicte comerciale între Trump și AMLO. Dar lui Trump îi place să existe un conflict între Statele Unite şi Mexic, pentru că îl evidenţiază ca fiind un președinte care face lucruri. Trump se gândeşte deja la alegerile din 2020. În plus, în urmă cu câteva zile au existat declarațiile procurorului special Mueller (cu privire la complotul rusesc). Nu cred că acest anunț este o coincidență.