Procurorul de Paris, Rémy Heitz, dă asigurări că polițiștii cercetați pentru violențe în timpul manifestațiilor vor fi trimiși în fața justiției, un fel de a “sacrifica” forțele de ordine, potrivit sindicatului Alliance, anunță Le Figaro preluat de Rador.

Foto:

Într-un interviu pentru “Le Parisien”, procurorul s-a referit la cele șase luni de manifestații ale “Vestelor galbene” marcate de critici contra parchetului său, atât pentru gestionarea reținerilor manifestanților cât și pentru presupusa teamă de a-i cerceta pe membrii forțelor de ordine acuzați de violențe. “Vreau să fiu foarte clar: nu există voință din partea mea de a eluda aceste violențe sau a le minimiza”, a spus el.

De la începutul mișcării, pe 17 noiembrie, 2.448 de persoane au fost rănite dintre manifestanți și 1.797 dintre forțele de ordine, potrivit cifrelor ministerului de Interne furnizate pe 13 mai. Potrivit procurorului din Paris, 171 de anchete au fost încredințate inspecției generale a poliției naționale (IGPN) și trei inspecției generale a jandarmeriei naționale (IGGN). Investigațiile s-au terminat pentru 57 dintre acestea și parchetul trebuie să decidă eventualele urmări judiciare.

Opt au “justificat deja deschiderea unor anchete judiciare” încredințate unor judecători de instrucție, a anunțat el. Proceduri referitoare la fapte care pot fi calificate de natură civilă, dar și penală, potrivit unei surse judiciare.

Procurorul s-a referit la fapte legate de una din figurile “vestelor galbene”, Jérôme Rodrigues, care și-a pierdut un ochi pe 26 ianuarie, sau cele comise în restaurantul Burger King pe 1 decembrie. “Mai multe dosare au legătură cu folosirea lansatoarelor de bile de apărare (LBD)”, a detaliat el, adăugând că la ora actuală “niciun polițist sau jandarm nu a fost pus sub acuzare”.

Cât despre celelalte dosare de sub autoritatea parchetului, succesorul lui François Molins dă asigurări că vor fi analizate “cu multă atenție”. “Vor exista clasări” și “de asemenea, trimiteri de polițiști în fața tribunalului până la sfârșitul anului”. Deși apreciază că “Republica datorează o recunoștință specială” forțelor de ordine, Heitz a dat totuși asigurări că “se va face dreptate în aceste cazuri, ca și în toate celelalte”.

”Turnură politică”

Un mesaj care vine, potrivit sindicatului din poliție Alliance, “să sacrifice în piața publică” forțele de ordine “după luni de manifestații foarte violente pentru care a fost nevoie de polițiști și de profesionalismul lor”. “Astăzi, s-ar părea, când mobilizarea la manifestații este în scădere, că unele declarații atacă prezumpția de nevinovăție a polițiștilor”, a arătat Olivier Houraud, secretar general adjunct al sindicatului, într-o declarație scrisă pentru AFP.

“De ce auzim subit vorbindu-se de trimiterea în judecată (…), se întreabă el, adăugând că Alliance nu va ezita ”să reacționeze dacă trebuie, dacă unii par să dorească o reglare de conturi!”. “Am impresia că justiția ia o turnură politică”, a arătat la rândul lui, la Franceinfo, Grégory Joron, secretar național CRS al sindicatului Unité SGP Police-FO.

În tabăra manifestanților, de la începutul mișcării, procurorul a recenzat 2.907 rețineri. Ele s-au soldat cu clasări în 44,8% din cazuri, iar 1.357 de persoane au fost trimise în judecată, din care 515 judecate în procedură de urgență.