Președinta Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), Andrea Nahles, și-a anunțat duminică demisia, după rezultatele dezastruoase din alegerile europarlamentare, precum și pe fondul intensificării criticilor interne și a discuțiilor cu privire la menținerea formațiunii sale în coaliția Angelei Merkel, relatează AFP.

Andrea NahlesFoto: Agerpres/EPA

„Nu mai am susținerea necesară pentru a-mi exercita funcțiile”, a declarat Andrea Nahles într-un comunicat, anunțând că se retrage luni de la președinția partidului și marți de la șefia grupului SPD din cadrul parlamentului german.

SPD a suferit duminica trecută o înfrângere majoră în alegerile europene, obținând doar 15,5% din voturi (în scădere cu 11 puncte) și fiind depășit de Verzi, care au obținut peste 20%, de asemenea un record.

SPD stabilise să tranșeze problema rămânerii sale în cadrul coaliției de guvernământ cu conservatorii Angelei Merlel în septembrie, la jumătatea legislaturii.

Însă, de câteva zile, presa germană a relatat despre luptele interne din SPD pentru a o îndepărta pe Andrea Nahles, favorabilă rămânerii la guvernare.

Andrea Nahles, 48 de ani, a preluat conducerea partidului în aprilie 2018, succedându-i lui Olaf Scholz, devenit ministru al finanțelor.