Uniunea Europeană a chemat vineri Cuba să răspundă sancţiunilor impuse de SUA prin facilitarea investiţiilor străine pe insulă, informează dpa citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sancţiunile pot ajuta Cuba să înţeleagă că "ţările care sunt cele mai deschise din punct de vedere comercial sunt cele mai prospere din lume", a declarat şeful Delegaţiei UE în Cuba Alberto Navarro în cadrul unui forum organizat de ministerul pentru comerţ exterior de la Havana.

"Nu am văzut nicio ţară care să iasă din subdezvoltare prin ajutor pentru dezvoltare şi solidaritate internaţională", a declarat ambasadorul Navarro.

Întreprinzătorii străini care operează în Cuba se plâng deseori de faptul că guvernul strâmtorat de la Havana nu-şi plăteşte la timp facturile, de probleme logistice şi birocraţie.

Statele Unite au reactivat recent o lege ce permite cetăţenilor săi să dea în judecată companiile străine şi persoanele fizice care utilizează proprietăţile confiscate de statul cubanez.

Schimbările aduse aşa-numitului Helms Burton Act, a cărui aplicare a fost suspendată de administraţiile americane precedente în speranţa că aceasta va încuraja democratizarea Cubei, au intrat în vigoare pe 2 mai, ca parte a eforturilor Casei Albe de a creşte presiunea asupra regimului de la Havana.

UE, cel mai mare investitor şi partener comercial al Cubei, a calificat drept ilegală această decizie a administraţiei Trump.

"Ce doreşte această lege, cred că toţi suntem de acord, este să creeze confuzie şi să descurajeze investiţiile", a declarat şeful delegaţiei UE în Cuba.