La o întâlnire cu lideri religioşi şiiţi pe care a avut-o în capitala Teheran, preşedintele Hassan Rohani s-a referit şi la sancţiunile impuse Iranului de către SUA. Rohani a arătat că în ultimii 40 de ani, locatarii Casei Albe au fost împotriva Teheranului şi au plănuit cum să lupte împotriva Iranului prin presiuni sau chiar cu arme: "Duşmanul a vrut mereu ca Iranul să pornească tensiunile însă noi nu am făcut acest lucru. Şi pe plan intern, unii au susţinut să ne retragem din acordul nuclear dar ar fi fost greu să ne mai opunem Statelor Unite dacă făceam acest lucru. Dacă ne-am fi retras din acordul nuclear după incitările SUA, astăzi ar fi fost foarte greu şi complicat să susţinem măsurile pe care guvernul le-a luat pentru populaţie. Într-o asemenea situaţie, pe lângă Statele Unite, şi comunitatea internaţională şi ONU ar fi adoptat sancţiuni împotriva ţării noastre", potrivit Hberturk, citat de Rador.

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Arătând că nu există dezacorduri între liderii iranieni referitor la sancţiunile impuse de SUA, Rohani a afirmat că personal este un susţinător al negocierilor şi al diplomaţiei dar în actualele condiţii nu se pot organiza negocieri. "Departamentul american de Stat a propus de opt ori negocieri. Condiţiile actuale nu sunt propice negocierilor ci luptei şi confruntării", a spus preşedintele iranian.

"Avem nevoie de un mecanism de decizie pentru a administra mai bine"

În condiţiile actuale, populaţia se confruntă cu prea multe probleme şi dificultăţi însă acestea nu sunt din cauza guvernului. "Pentru a putea guverna mai bine, avem nevoie de mecanisme de decizie. În timpul războiului dintre Iran şi Irak a fost înfiinţat un consiliu şi toate prerogativele erau în mâna acestui mecanism, Camera şi justiţia nu se amestecau în deciziile luate de acest consiliu. Şi astăzi, când ne aflăm într-un război economic, este nevoie de un asemenea mandat".

Iranul nu s-a confruntat niciodată cu probleme legate de operaţiunile bancare sau vânzările de petrol şi nu a fost expus unor practici precum cele actuale, a afirmat Rohani şi a adăugat că "87% din circuitul monetar mondial se realizează în dolari. Faptul că ţara noastră face comerţ cu această monedă se expune unor sancţiuni injuste. Scăderea veniturilor guvernului şi limitarea contactului sectorului bancar iranian cu restul lumii sunt doar câteva dintre probleme".

Tensiuni între SUA şi Iran

Administraţia Trump a anunţat pe 8 mai 2018 că se retrage din acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015. SUA, care au început apoi să impună sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale administraţiei de la Teheran, a inclus în luna aprilie corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran pe lista "organizaţiilor teroriste străine".

Ca răspuns la sancţiunile americane, preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat pe 8 mai că ţara sa îşi reia o parte din activităţile nucleare şi a dat părţilor acordului un termen de 60 de zile pentru a lua măsuri care să protejeze interesele Iranului.

Pentru a descuraja eventuale ameninţări care ar putea proveni din partea Iranului, SUA au trimis în Golful Persic portavionul USS Abraham Lincoln şi patru bombardiere de tipul B-52 dotate cu capacităţi nucleare. (traducere Rador)