Un grup de locuitori insulari de pe coasta de nord a Australiei intenționează să dea în judecată luni guvernul australian din cauza faptului că acesta nu ia măsuri pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Plângerea formulată de opt locuitori ai unei insule din apropierea strâmtorii Torres marchează primul litigiu legat de problema schimbării climatice justificat prin încălcarea drepturilor omului, a declarat ClientEarth, firma de avocatură britanică care se ocupă de acest caz.

"Suntem martori în fiecare zi la efectele schimbărilor climatice pe teritoriul insulei noastre, vedem creșterea nivelului mării, eroziunea coastei, inundațiile așezărilor noastre", a afirmat Kabay Tamu, unul dintre cei opt care au pornit procesul.

Insularii din strâmtoarea Torres fac parte din populația indigenă a Australiei.

Reclamanții solicită ca guvernul australian să aloce cel puțin 14 milioane de dolari pentru implementarea unor măsuri pentru protecția insulei în fața creșterii nivelului mării. De asemenea, aceștia vor ca Australia să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 65% față de nivelul din 2005, până în anul 2030.

Cei opt au depus plângerea la ONU.