Doi jurnaliști ai agenției de presă Reuters au fost eliberați dintr-o închisoare din Myanmar, după ce au fost condamnați la 7 ani de închisoare pentru încălcarea legii privind secretul de stat, scrie Reuters.

Minoritatea rohingya fuge din Myanmar din cauza atrocitatilor fortelor guvernuluiFoto: Captura YouTube

Cei doi reporteri, Wa Lone (33 de ani) și Kyaw Soe Oo (29 de ani) au fost condamnați în septembrie la 7 ani de închisoare, provocând reacții puternice la nivel global. Ei au petrecut peste 500 de zile după gratii.

Președintele Win Myint a grațiat mii de alți deținuți în ultima lună, existând o cutumă ca în perioada Anului Nou tradițional, care a început pe 17 aprilie, să fie eliberați prizonieri din toată țara.

Agenția Reuters i-a susținut pe cei doi bărbați, insistând asupra nevinovăției lor și solicitând ca aceștia să fie eliberați.

"Sunt foarte fericit și entuziasmat să îmi văd familia și colegii. Abia aștept să ajung din nou în redacție", a declarat Wa Lone.

Jurnaliștii au lucrat la o investigație legată de uciderea a 10 bărbați și băieți musulmani, membrii ai grupului etnic Rohingya. Avocații jurnaliștilor au făcut apel, argumentând că nu există destule dovezi care să arate că aceștia au comis o infracțiune și că lucrurile au fost înscenate de poliție. Un polițist a depus mărturie anul trecut, afirmând că ofițerii au plantat dovezi, lăsând documente secrete în posesia jurnaliștilor.

Investigația jurnaliștilor dezvăluie implicarea forțelor de securitate în ucideri, incendiri și jafuri. Aceasta a fost finalizată de colegii lor și publicată în 2018.