Mai mulți protestatari au intrat, în timpul paradei de 1 Mai din Paris, într-un spital, provocând indignarea autorităților franceze, dar circumstanțele incidentului rămân neclare, martorii relativizând violența scenei, relatează AFP. Astfel, s-a lansat la nivel național o dezbatere dacă incidentul a fost un ”atac” sau pur și simplu protestatarii s-au adăpostit de gazul lacrimogen din stradă.

HotNews.roFoto: Hotnews

A doua zi după incident, premierul Edouard Philippe a denunțat gestul ”total iresponsabil” și scandalos, în timp ce ministrul Sănătății Agnes Buzyn a catalogat pătrunderea în spital drept ”incalificabilă”. Cu o zi înainte, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a vizita spitalul evocând un ”atac” al ”militanților anticapitaliști”, ai ”stângii extremiste” ”black blocks”.

O anchetă a fost deschisă și 32 de persoane, care au fost plasate în custodia poliției pentru ”adunare cu scopul comiterii de distrugeri și violențe, sunt audiate, a precizat Parchetul.

Miercuri după-amiază, în timp ce tensiunile dintre protestatari și poliție au crescut în timpul manifestației de 1 Mai, zeci de persoane au intrat pentru scurt timp în spitalul Pitié Salpêtrière, iar unii au încercat să intre în unitatea de reanimare înainte de a fi îndepărtați de la fața locului de către polițiști.

Spitalul, în care prințesa Diana a murit în august 1997, este situat pe ruta pe care au avut loc demonstrațiile,în sudul capitalei, unde au avut loc violențele.

Unii au avut ”gesturi violebte și amenințătoare”, a spus directoarea spitalului Marie-Anne Rude pentru postul de radio France Inter. Angajații au fost ”profund șocați că spitalul a putut deveni o țintă”, a adăugat aceasta.

”Au fost foarte curajoși”, a spus aceasta în timp ce detalia că aceștia au avut reflexul de proteja pacienții spitalului.

Cu toate acestea, unii dintre angajații spitalului, care au fost intervievați imediat după evenimente, au avut versiuni mai puțin dramatice. A fost o scenă ”foarte scurtă” și ”non-violentă”, a spus o asistentă la BFM TV.

Mai multe înregistrări video postate pe rețelele de socializare arată protestatari aparent calmi care au staționat în incinta spitalului, iar un jurnalist AFP a văzut persoane care s-au refugiat acolo pentru a scăpa de gazul lacrimogen de pe bulevard, dar nu se știe dacă aceștia sunt aceiași care au încercat să intre în instituție.

O parte a opoziției a acuzat guvernul că exploatează incidentul, precum liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care l-a numit pe ministrul de Interne ”mincinos”.