Pedro Sánchez a câştigat alegerile din Spania: "Vreau să guvernez singur". Este 8:30 dimineaţa, semnele petrecerii din timpul nopţii sunt evidente, nimeni nu a dormit mai mult de două ore. Şi, totuşi, socialiştii au energia de a porni la atac. Vice-premierul Carmen Calvo se hazardează: "Dacă am guvernat cu 85 de deputaţi, imaginaţi-vă cum va fi cu 123". Planul prevede ca parlamentului să i se ceară aprobaarea de a primi în coaliţie Podemos (un partid clasat pe o poziţie mult inferioară) şi o serie de partide regionale şi de a duce mai departe un executiv care să caute sprijin în sală "puţin câte puţin", potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sánchez a făcut-o deja în aceste nouă luni, dar dintr-o poziţie de slăbiciune extremă, dar "acum ar fi altceva", explică ai săi. Chiar şi catalanii par să nu pună multe probleme, este suficientă abţinerea unui singur deputat şi poate lua naştere guvernul. Podemos nu este de acord, vrea să intre într-un executiv progresist, dar slabul său rezultat electoral îi periclitează negocierea. Pe de altă parte, există multă lume care îl împinge pe Sanchez să formeze un guvern cu liberalii de dreapta din Ciudadanos.

În orice caz, nimic definitiv nu se va decide până la sfârşitul lunii mai, având în vedere că, pe 26 mai, se iese din nou la vot pentru alegeri locale şi regionale, dar şi europene. Sunt trei opţiuni: un guvern minoritar cu PSOE, o coaliţie cu Podemos sau un pact cu Ciudadanos. Electoratul socialist a spus în cor: "Cu Rivera, nu!". Rivera ar fi Albert, liderul Ciudadanos, care a dus o campanie electorală împotriva Partidului Socialist, fiind definit un partid neconstituţional pentru că a dialogat cu separatiştii catalani.

Sánchez, puţin uimit de refrenul susţinătorilor lui, i-a oprit zâmbind: "Aş spune că aţi fost destul de clari". Momentan însă, Rivera însuşi dă înapoi: "Vrem să conducem opoziţia!". Şi, totuşi, mulţi fac presiuni pentru această opţiune considerată cea mai credibilă; antreprenorii şi băncile nu spun nimic în acest moment. Mulţi fac jocuri secrete, alţii ies la lumină: "Pieţele ar aprecia un guvern de centru-stânga", scrie Banca Santander într-un document.

Asociaţia industriaşilor, CEOE, este de aceeaşi părere: "Extremiştii nu ne plac", a explicat preşedintele Antonio Garamendi. Când spune "extremişti" el se referă la Podemos, care visează să intre la guvernare. Liderul Pablo Iglesias i-a făcut propunerea premierului. "El ce a răspuns?", l-au întrebat jurnaliştii. "Întrebaţi-l pe el", a răspuns Iglesias. Igleasias citează Constituţia şi îi avertizează pe cetăţeni: "Va fi nevoie de răbdare şi de discreţie".

Este evoluţia politică şi umană a unui lider care îşi cunoaşte lecţia, dar poate că are şi o strategie menită să detensioneze situaţia în acest moment crucial. Presiunile vin din toate părţile, dar pentru Sánchez nu este prima dată. În 2016, el a fost dat afară din PSOE şi a fost nevoit să o ia de la capăt, dar mai întâi s-a destăinuit la TV: "Am fost supus unor presiuni de tot felul". A dat nume şi prenume: antreprenori, bancheri şi grupuri de presă.

De această dată însă, Pedro este susţinut de 7,5 milioane de spanioli.