Preşedintele Maithripala Sirisena a anunţat interzicerea purtării vălului islamic (niqab) în numele "securităţii naţionale", la o săptămână după atentatele sângeroase comise de militanţi islamişti în ziua Paştelui catolic.

Val IslamicFoto: Reuters

Cei care susțin interzicerea vălului spun că această modificare este vitală pentru siguranța publică și încurajează asimilarea minorităților etnice și religioase. Iată care sunt, potrivit BBC, celelalte state ale lumii în care este valabilă această prevedere:

Europa:

În afară de Sri Lanka, în numeroase state, în special din Europa, există această interdicție. Franța a fost prima țară europeană care a interzis, în 2011, vălul islamic care acoperă complet fața în locurile publice. Interdicția a fost confirmată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în iulie 2014. Aceeași interdicție a condus la proteste în Danemarca, când a intrat în vigoare, în august 2018. Legea spune că "oricine poartă o haină care ascunde fața în public" va trebui să plătească 1.000 de coroane (118 £; 157$ ), iar amenda poate ajunge la de 10 ori mai mult în cazul în care situația se repetă.

Senatul din Olanda a promulgat în iunie 2018 o lege privind interzicerea acoperirii feței în instituțiile publice, cum ar fi școlile și spitalele, precum și în transportul public. Această regulă nu se aplică însă pe stradă. În Germania este ilegal să ai fața acoperită în timp ce conduci iar în cazul judecătorilor, funcționarilor publici sau personalului armatei este permisă doar acoperirea parțială a feței. Femeile care un văl care le acoperă toată fața sunt obligate, de asemenea, să-l dea jos pentru a fi identificate.

În octombrie 2017, în Austria a intrat în vigoare o interdicție cu privirea la purtarea vălului în spații publice. O lege care interzice vălul complet a intrat în vigoare și în Belgia în iulie 2011. Legea interzice orice îmbrăcăminte care ascunde identitatea purtătorului în locuri publice precum parcurile sau pe stradă.

Un proiect de lege a fost adoptat în Norvegia în iunie 2018, care interzice purtarea hainelor care acoperă fața în instituțiile de învățământ. Parlamentul bulgar a adoptat un proiect de lege în 2016 pentru a amenda femeile care își acoperă fețele în public, cu scopul de a reduce numărul acestora. Astfel de restricții există și în Luxemburg în locurile publice cum ar fi spitalele, instanțele de judecată sau instituțiile publice.

În unele țări europene, există interdicții doar în anumite orașe sau regiuni. Un exemplu este Italia, unde mai multe orașe printre care și Novara, au impus această interdicție în 2010. În Spania, în Barcelona interdicția a intrat în vigoare în 2010.

Africa

În 2015, mai multe tentative de suicid ale femeilor care purtau văl au determinat autoritățile să interzică purtarea acestuia pe toată fața în locurile publice din Ciad, Gabon , regiunea nordică a Camerunului, regiunea Nigerului și Republica Congo . În Algeria, funcționarilor publici le este interzis să poarte văl pe fața la locul de muncă din octombrie 2018.

Asia

Purtarea vălurilor în locuri publice și bărbile prea lungi sunt interzise în regiunea Xinjiang din China unde locuiesc preponderent musulmanii etnici uighur. În regiune au avut loc ciocniri și incidente violente, pe care guvernul le pune pe seama militanților islamici.