Recent alesul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că ucrainenii vor respinge oferta președintelui rus Vladimir Putin de a le acorda cetățenie rusă și a propus, la rândul său, pașapoarte ucrainene pentru rușii care „suferă” sub autoritarismul lui Putin, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele rus a anunțat sâmbătă că intenționează să faciliteze obținerea cetățeniei ruse de către toți ucrainenii, după ce cu câteva zile înainte a făcut aceeași ofertă pentru locuitorii din regiunile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

„Vom acorda cetățenia ucraineană oamenilor de toate națiile care suferă sub regimuri autoritare și corupte. Dar mai ales și mai ales rușilor, care suferă mai mult ca toți”, a replicat sâmbătă seară, pe pagina sa de Facebook, Volodimir Zelenski, un actor de comedie care a fost ales președinte al Ucrainei în urmă cu o săptămână și care își va prelua mandatul la începutul lunii iunie.

El a mai subliniat că, spre deosebire de ce se întâmplă în Rusia, „noi, ucrainenii, avem libertate de exprimare, iar presa și internetul sunt libere în țara noastră”.

*****

Moscova a simplificat miercuri acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile separatiste din Ucraina (Lugansk şi Doneţk), o decizie denunţată de Kiev şi de mai multe state occidentale, care văd în ea o atingere adusă suveranităţii Ucrainei.

Putin a vorbit la finalul summitului cu liderul nord-coreean Kim Jong Un despre recentul decret, liderul rus spunând că atât România, cât și Ungaria acordă cetățenie etnicilor care locuiesc în afara granițelor lor.

„Este ciudat că această decizie provoacă reacții negative, Polonia a emis astfel de pașapoarte pentru polonezi, România pentru români, Ungaria pentru unguri. De ce rușii sunt mai răi decât polonezii, românii sau ungurii?”, a întrebat Putin.

Sâmbătă, el a anunțat că Rusia intenţionează să simplifice procedura de acordare a cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, nu doar pentru locuitorii din Lugansk şi Doneţk.

Citește și: