Președintele Vladimir Putin a spus joi că reacțiile negative cu privire la decizia sa de a oferi locuitorilor din regiunile rebele din Ucraina acces rapid la cetățenia rusă sunt ciudate, pentru că nu diferă de ce au făcut România și Ungaria pentru etnicii lor care trăiesc în afara granițelor lor, relatează AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Putin a vorbit la finalul summitului cu liderul nord-coreean Kim Jong Un despre recentul decret care simplifică procedura de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk și Luhansk, o decizie condamnată de Kiev, dar și de țările vestice. Liderul rus a spus că atât România, cât și Ungaria acordă cetățenie etnicilor care locuiesc în afara granițelor lor.

”Este ciudat că această decizie provoacă reacții negative, Polonia a emis astfelde pașapoarte pentru polonezi, România pentru români, Ungaria pentru unguri. De ce rușii sunt mai răi decât polonezii, românii sau ungurii?”, a întrebat Putin.

Mai ales că acești oameni (locuitorii regiunilor separatiste) sunt lipsiți de drepturile lor elementare”, a adăugat el.

Joi , Germania și Franța au condamnat într-un comunicat decretul lui Putin, spunând că acesta este ”în contradicție cu spiritul și obiectivele acordurilor de la Minsk”.

Uniunea Europeană a acuzat joi Rusia că ”exacerbează” tensiunile cu Kievul, după anunțul Moscovei că simplifică procedura de obținere a pașapoartelor rusești locuitorilor din estul Ucrainei, relatează AFP.

Anunțul decretului, imediat după alegerile prezidențiale, ”arată intenția Rusiei să destabilizeze și mai mult Ucraina și să exacerbeze conflictul”, a spus șefa diplomației europene Federica Mogherini, în Parlamentul European.

Volodimir Zelenski, ales duminică noul președinte al Ucrainei, a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă.