​Kim Jong Un nu va fi în această săptămână, cu ocazia vizitei sale istorice la Vladivostok, singurul nord-coreean în Rusia. Această ţară foloseşte mâna de lucru nord-coreeană ieftină, circa 10.000 de muncitori, care este o sursă preţioasă de valută pentru Phenian. Liderul nord-coreean va încerca probabil, pe lângă preşedintele rus, Vladimir Putin, să întărească relaţiile economice cu Moscova, în momentul în care diplomaţia cu Washingtonul este în impas, potrivit Rador care citează La Libre.

5 nord-coreeni au murit intr-o rulota din RusiaFoto: Russian Investigative Committee

Scopul acestei prime întâlniri bilaterale la acest nivel după cea din 2011 între Kim Jong Il şi Dmitri Medvedev, ar fi pentru Phenian şi acela de a ieşi din foarte puternica dependenţă faţă de China.

Unul din primele "produse de export" ale Phenianului este mâna sa de lucru pe care o furnizează cu plăcere la cost redus vecinilor, în schimbul celei mai mari părţi a veniturilor muncitorilor, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

Human Rights Watch denunţa în 2017 mulţimea de încălcări ale drepturilor acestor muncitori, referindu-se în special la "absenţa libertăţii de asociere sau de exprimare, supravegherea de către persoane care le limitează mişcările şi accesul la informaţii externe, orare prelungite şi imposibilitatea de a refuza orele suplimentare".

Totuşi, aceste contracte de expatriaţi sunt se pare foarte apreciate de nord-coreeni, pentru că le permit să economisească puţin.

Ameninţarea sancţiunilor

Moscova este al doilea "importator" al acestei mâini de lucru după Beijing, potrivit ONU. În Rusia, nord-coreenii sunt în majoritate angajaţi în Extremul Orient, în sectoarele minier şi forestier, textile sau construcţii.

Dnii Kim şi Putin au în această privinţă un interes comun pentru uşuarea sancţiunilor internaţionale care apasă asupra Coreii de Nord. Rezoluţia 2397 a Consiliului de Securitate al ONU din decembrie 2017 cere tuturor statelor care angajează nord-coreeni să-i trimită acasă în cel mult doi ani.

Într-un document oficial, Moscova vorbea în 2018 de 11.490 de nord-coreeni având permis de muncă valabil, adică de trei ori mai mulţi ca înainte.

Săptămâna trecută, oficialii nord-coreeni au cerut Moscovei să continue să angajeze muncitori din Nord după data limită fixată de ONU, potrivit site-ului specializat NK News.

Rusia a pledat deja pentru uşurarea sanscţiunilor şi, după părerea cercetătorului Ahn Chan-il, şi el transfug din Nord, "Moscova are probabil obiective pe termen lung".

"Cel mai important va fi accesul la mâna de lucru nord-coreeană ieftină, chiar înintea accesului la resursele sale naturale, dacă sancţiunile vor fi ridicate într-o zi şi dacă Nordul îşi reduce într-o zi dimensiunea armatei", spune el.

O Coree strategică pentru Moscova

Uşurarea imediată a sancţiunilor a fost o revendicare majoră a dlui Kim la al doilea summit cu preşedintele american, Donald Trump, în februarie. O întâlnire care a eşuat din cauza slăbiciunii concesiilor la care era dispus Phenianul în schimb.

Nordul, care deţine esenţialul resurselor naturale ale peninsulei, era pe vremuri mai bogat decât Sudul. Dar decenii de proastă gestiune şi prăbuşirea Uniunuii Sovietice au îngenuncheat regiunea.

El realizează astăzi peste 90% din comerţul său internaţional cu China, potrivit estimărilor.

Exporturile de produse nord-coreene către Rusia nu s-au cifrat în 2018 decât la 1,98 milioane de dolari, potrivit International Trade Centre. Instrumentele muzicale reprezintă peste 70% din total.

În schimb, importurile nord-coreene din Rusia s-au ridicat la 32,1 milioane de dolari, dintre care 21,6 milioane de dolari combustibil fosil şi petrol.

Dar înainte ca ONU să impună sancţiuni lărgite contra Coreii de Nord, aceasta avea mai multe proiecte de cooperare economică cu Rusia.

Printre ele figura restaurarea şi extinderea căii ferate de 54 Km între portul nord-coreean Rason şi Khassan, localitate rusească situată la întâlnirea frontierelor nord-coreeană şi chineză.

Moscova exportă deja cărbune în China via Rason, beneficiind pentru asta de o derogare a ONU.

Şi Moscova are ambiţia de multă vreme să folosească peninsula pentru a trimite hidrocarburi spre alte ţări ca Japonia, Coreea de Sud sau Taiwan.

În 2011, Kim Jong Il a mers în Siberia să discute cu dl Medvedev un proiect de gazoduct şi de linii electrice. Dar liderul nord-coreean a decedat trei luni mai târziu şi nu s-a înregistrat niciun progres în aceste proiecte.

"Rusia nu se grăbeşte", a remarcat dl Ahn. "Dar ea ştie ca o eventuală cale ferată intercoreeană, dacă va fi legată de Rusia, ar fi un factor de dezvoltare pentru regiunile sărace din Siberia".