Împărțirea taberelor în sistemul judiciar a fost oficializată recent de președintele Înaltei Curţi de Casație din Bulgaria, Lozan Panov, care a intrat în război deschis cu procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, potrivit Duma, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vremurile agitate în justiția bulgară abia încep, pentru că actualul procuror-general Sotir Ţaţarov deja atacă scaunul inspectorului-şef. Datorită atribuţiilor pe care le are această instituție, ea va deveni o altă redută a intereselor oligarhice, după cum a lucrat procuratura bulgară în ultimii șapte ani. De aceea în Bulgaria corupţia adevărată rămâne netulburată și omniprezent", a declarat Panov, într-un discurs rostit la un eveniment organizat de Iniţiativa "Justiţie pentru toți" şi Mişcarea Civică "Boetz".

În prezent, inspector-șef este fostul judecător administrativ de la Haskovo, Theodora Tochkova. Recent, guvernul a adoptat amendamente la Legea sistemului judiciar, potrivit cărora, în cazul în care mandatul său va fi întrerupt înainte de termen, următoarea persoană pe post are dreptul la un mandat întreg. Din cauza acestor texte au apărut îndoieli că guvernul pregătește rocade în instituție.

Panov s-a opus ideilor GERB și noului ministru al justiției, Daniel Kirilov, pentru modificări care să permită ca cei "trei mari" din sistemul judiciar să fie anchetaţi. În ceea mă privește pe mine, în mod concret, eu şi acum sunt anchetat - există şi verificări fiscale și din partea Comisiei Anticorupţie, a spus el. O zi mai devreme Ţaţarov a anunțat că este deja în discuții cu guvernul pentru astfel de ajustări, pe care el le aprobă.

"În prezent are loc o luptă aprigă pentru subordonarea justiţiei", a spus Panov. Potrivit acestuia, există încă judecători care poartă roba cu onoare, dar la ÎCC procesul de acaparare este aproape terminat. Instituții - cheie sunt acaparate de interese private, iar în Parlament sunt trimişi oameni care nu doresc să aibă contact cu vecinii lor și de aceea îşi cumpără apartamente cu lift privat, a spus judecătorul.

„Din păcate, nimeni nu poate spune cu certitudine când moare o democrație, când un stat de drept se degradează și devine doar un ambalaj gol. Nu există nicio măsură specifică, dar evenimentele din Bulgaria, în ultimii ani, îmi amintesc de contextul istoric în care s-a dezvoltat național-socialismul", a spus Panov, adăugând că respectarea Constituției a devenit o problemă politică.

"Corupția reală rămâne netulburată și omniprezent. În țara noastră, toate instituţiile independente de putere sunt sub un atac permanent, se fac liste de "dușmani" şi "trădători", care apar în ziare, iar xenofobia și ura au devenit politică de guvernare", consideră șeful Înaltei Curţi de Casaţie. În timp ce îşi citea textul pregătit în prealabil, a pus între ghilimele evocarea eliberatorilor ruşi.