Rusia va amplasa rachete antiaeriene de cea mai nouă generaţie în Arctica pentru a se apăra împotriva ameninţărilor, inclusiv din partea bombardierelor nucleare americane. Rachete S-400, care pot doborî avioane şi rachete de croazieră la o distanţă de până la 400 de kilometri, vor fi staţionate pe coasta Arcticii şi pe insulele de aici, de la sfârşitul anului 2020, relatează ziarul Izvestia citând surse din Ministerul Apărării, potrivit The Telegraph, citat de Rador.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

Noua infrastructură este construită pentru unităţile antiaeriene situate de-a lungul culoarului nord-estic, Rusia dezvoltând în această zonă o prezenţă militară nemaivăzută de pe vremea Războiului Rece.

Ministerul Apărării, care nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta, a spus în decembrie că unităţile din Arctica vor fi printre cele care vor primi sisteme S-400.

Noile instalaţii antiaeriene sunt destinate a apăra ruta maritimă nordică spre Asia, pe care Rusia o promovează în timp ce încălzirea globală topeşte gheţurile din Marea Arctică în fiecare an mai mult şi mai repede.

Vladimir Putin a anunţat o nouă strategie de dezvoltare arctică la un forum, săptămâna trecută, spunând că regiunea polară se încălzeşte de patru ori mai repede decât restul lumii.

El a spus că Rusia va lansa trei spărgătoare de gheaţă nucleare anul acesta şi va oferi scutiri fiscale pentru a aduce investitorii în nord.

Marţi, oficialităţile au spus că pe coasta arctică, în zona terminalului pentru gaze naturale lichefiate Sabetta va fi construit un port maritim care va fi conectat la sistemul feroviar.

Armata îşi extinde liniile nordice de apărare, inaugurând o nouă brigadă arctică şi modernizând bazele din perioada sovietică de pe insulele polare, precum Novaia Zemlia şi Franz Iosef Land.

Luna aceasta, a dus canalele de televiziune la baza Northern Clover de pe insula Kotelni, unde sunt staţionaţi până la 250 de soldaţi împreună cu rachete sol-aer Panţer cu rază medie de acţiune.

După exerciţiile militare Trident Juncture din Norvegia cu implicarea unor trupe britanice, alte ţări au continuat să facă exerciţii în Arctica, ţinând sub supraveghere Rusia, cel mai recent astfel de eveniment având loc în Canada, în martie.

Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson a anunţat în februarie că Regatul Unit va trimite militari pentru antrenament în Norvegia şi aparate de zbor de vânare a submarinelor deasupra Arcticii.

În timpul forumului Arcticii de săptămâna trecută, avioane militare cu reacţie MiG-31 au exersat interceptarea unor bombardiere, simulând un atac asupra insulei Wrangel din Marea Ciuhotsk.

Sistemele S-400 sunt desfăşurate acum în nord. "În cazul unui conflict la scară mare, forţele americane planificau să dea o lovitură" împotriva centrelor industriale din centrul Rusiei, tranzitând Arctica, a spus generalul în retragere din forţele aeriene, Aitech Bizhev, pentru Izvestia.

El a invocat operaţiunea secretă Giant Lance din vremea Războiului rece, când Richard Nixon a trimis bombardiere strategice peste Oceanul Arctic în 1969, încercând să-i împingă pe sovietici şi nord-vietnamezi să se aşeze la masa negocierilor. Demersul a făcut parte din "teoria nebunului", destinată a convinge Moscova că Nixon este destul de nebun pentru a declanşa o lovitură nucleară în cazul în care sfida solicitările SUA.

"Avioanele sovietice şi sistemele de apărare antiaeriană au fost capabile să le iasă în întâmpinare la o mie de kilometri de coastă", a spus dl Bizhev. "Acum ţara noastră se întoarce la un concept de apărare analogă".

Izvestia a relatat de asemenea că Rusia vede tot mai multe zboruri de recunoaştere NATO în Arctica, inclusiv drone grele americane care îi "testează" apărarea nordică.

A mai spus că o navă de război franceză a trecut pe ruta maritimă nordică fără avertisment, anul trecut.